Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Popularny lemon curd to tradycyjny angielski przysmak, którego nikomu nie trzeba „przedstawiać”. Aksamitny, słodko-kwaśny krem – idealny do tart, ciast, gofrów, naleśników, racuchów lub po prostu pieczywa – stał się inspiracją do stworzenia podobnego przetworu z innych owoców. Okazało się, że krem jest równie smaczny, gdy przygotuje się go z malin, jagód, mango, jabłek, o innych niż cytryny cytrusach nie wspominając. Pomysł, by przyrządzić go z któregoś z warzyw, musiał zaowocować takim przysmakiem, jak rabarbarowy curd. Potocznie zaliczany do owoców rabarbar to wdzięczny materiał na angielski krem. Jest słodki i kwaskowy zarazem. Ma cudowny kolor i miąższ, który dodaje kremowi idealnej konsystencji. Podobnie jak w przypadku innych tego typu przetworów wykonanie rabarbarowego curdu jest bardzo prostym zadaniem.
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 444
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 32
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5680
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 966
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 252
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 37867
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 444
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 32
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5680
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 966
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 252
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 37867
Składniki
Rabarbar umyj i pokrój na kawałki o długości około 1 cm. Umieść w garnku wraz ze 150 g cukru i sokiem z cytryny. Gotuj przez około 15 minut (aż rabarbar stanie się zupełnie miękki), cały czas mieszając. Zmiksuj blenderem na gładkie purée.
Utrzyj żółtka z resztą cukru na kogel-mogel. Dodaj do rabarbarowego purée i dokładnie wymieszaj. Postaw garnek na „wolnym ogniu” i gotuj krem, aż zgęstnieje. Często mieszaj. Pod koniec do kremu dodaj masło.
Gotowy rabarbrowy curd przełóż do słoików. Przechowuj w lodówce. Będzie zdatny do spożycia przez około 2 tygodnie.