Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rydze w occie to świetny sposób na wykorzystanie grzybów, których nie dasz rady skonsumować na świeżo. Dzięki temu można zamknąć ich smak w słoiku i cieszyć się nim o każdej porze roku. Tak przygotowane przetwory sprawdzą się jako dodatek do risotto, makaronów, sosów czy kanapek śniadaniowych.
Dziś pierwszy raz przedstawiam wam mój przepis na Sernik jaglany na zimno. Bo...
Odsłon: 122
Sernik jest kremowy, dostatecznie słodki, przełamany delikatnie kwaskowym m...
Odsłon: 325
Dziś pierwszy raz przedstawiam wam mój przepis na Sernik jaglany na zimno. Bo...
Odsłon: 122
Sernik jest kremowy, dostatecznie słodki, przełamany delikatnie kwaskowym m...
Odsłon: 325
Składniki
Rydze oczyść z piasku i brudu. Opłucz je mieszanką wody z octem w proporcjach 4:1, dzięki czemu można dokładniej usunąć zanieczyszczenia i drobne stworzenia. Większe grzyby pokrój na połowy lub nawet na ćwiartki. Mniejsze okazy pozostaw w całości. Wysterylizuj słoiki. Na podaną ilość składników powinno wystarczyć ok. 6 półlitrowych słoików.
W garnku zagotuj ze sobą wodę, sól i ocet. Rydze krótko blanszuj w mieszaninie, nie doprowadzając do rozgotowania. Wyjmuj je łyżką cedzakową i odkładaj do durszlaka. Do słoików włóż po gałązce tymianku, listku laurowym, ziarenku czarnego pieprzu i dwa ząbki czosnku. Dodaj grzyby, dość ciasno je upychając.
Zawartość słoików zalej mieszaniną wody z octem. Szczelnie zakręć i włóż do garnka wyłożonego lnianą ściereczką. Zalej je do połowy wysokości wodą i pasteryzuj przez ok. 15 minut. Wyjmij i całkowicie ostudź. Rydze w occie są gotowe do spożycia po ok. 2 tygodniach leżakowania.