Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rydze w occie to świetny sposób na wykorzystanie grzybów, których nie dasz rady skonsumować na świeżo. Dzięki temu można zamknąć ich smak w słoiku i cieszyć się nim o każdej porze roku. Tak przygotowane przetwory sprawdzą się jako dodatek do risotto, makaronów, sosów czy kanapek śniadaniowych.
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3149
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 587
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3689
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 263
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 416
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3149
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 587
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3689
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 263
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 416
Składniki
Rydze oczyść z piasku i brudu. Opłucz je mieszanką wody z octem w proporcjach 4:1, dzięki czemu można dokładniej usunąć zanieczyszczenia i drobne stworzenia. Większe grzyby pokrój na połowy lub nawet na ćwiartki. Mniejsze okazy pozostaw w całości. Wysterylizuj słoiki. Na podaną ilość składników powinno wystarczyć ok. 6 półlitrowych słoików.
W garnku zagotuj ze sobą wodę, sól i ocet. Rydze krótko blanszuj w mieszaninie, nie doprowadzając do rozgotowania. Wyjmuj je łyżką cedzakową i odkładaj do durszlaka. Do słoików włóż po gałązce tymianku, listku laurowym, ziarenku czarnego pieprzu i dwa ząbki czosnku. Dodaj grzyby, dość ciasno je upychając.
Zawartość słoików zalej mieszaniną wody z octem. Szczelnie zakręć i włóż do garnka wyłożonego lnianą ściereczką. Zalej je do połowy wysokości wodą i pasteryzuj przez ok. 15 minut. Wyjmij i całkowicie ostudź. Rydze w occie są gotowe do spożycia po ok. 2 tygodniach leżakowania.