Rydze w solance to świetny dodatek do kanapek czy sałatek. Stanowią idealną przekąskę do alkoholu wysokoprocentowego. Przygotowane w ten sposób grzyby są bardzo słone. Jeśli nie lubisz tego smaku, przed spożyciem przepłucz je w zimnej wodzie przez kilka minut. Delikatne obgotowanie rydzów przed fermentacją jest nieoczywistym posunięciem, ale pozwala zachować ich piękny, pomarańczowy kolor.
Rydze w solance
Składniki
- 2 kg rydzów
- 100 g soli do peklowania
- 10 jagód jałowca
- 1 łyżeczka posiekanego koperku
- 1 łyżeczka kminku
- 2 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
- 2 ząbki czosnku
Dodatkowo:
- sól do gotowania
Składniki
- 2 kg rydzów
- 100 g soli do peklowania
- 10 jagód jałowca
- 1 łyżeczka posiekanego koperku
- 1 łyżeczka kminku
- 2 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
- 2 ząbki czosnku
Dodatkowo:
- sól do gotowania

Etapy przygotowania
Rydze oczyść i krótko umyj. Przełóż je do garnka i zalej wodą. Dodaj odrobinę soli i gotuj grzyby przez 5 minut. Odcedź je i pozwól im ostygnąć i wyschnąć na papierowym ręcznikiem.
W małej miseczce wymieszaj wszystkie zioła – jałowiec, koperek, pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Na dnie kamiennego naczynia do kiszenia wysyp cienką warstwę soli. Połóż na nią około ¼ grzybów. Posyp ¼ przypraw i ponownie przykryj cienką warstwą soli. Kontynuuj układanie do momentu wykończenia składników: na górze powinny znajdować się grzyby.
Na wierzchu połóż ciężarek: np. worek strunowy wypełniony wodą, ciężki talerz lub szklany ciężarek. Dobrze dociśnij i zamknij naczynie pokrywką dostosowaną do fermentacji. Jeśli takiej nie masz, musisz codziennie otwierać naczynie, by wypuścić gromadzące się gazy.
Pozostaw naczynie na kilka dni w chłodnym i ciemnym miejscu. Po pierwszym dniu grzyby powinny być już zanurzone w solance. Jeśli tak nie jest, zagotuj pół litra wody z 2 łyżkami soli peklowej i dodaj ją po całkowitym ostudzeniu do rydzów.
Po 4 dniach fermentacji przenieś grzyby do zakręcanych słoików. Przechowuj w lodówce, zawsze pod warstwą zalewy. Rydze w solance przechowuj nawet do kilku miesięcy.
Przepis w Waszym wykonaniu (1)


Komentarze do przepisu (4)
Ostatnio komentowane przepisy
Siekana kiełbasa z piersią indyka.
- Wielkanoc
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Buliony
- Warzywa
- Papryka
- Mięso
- Kurczak
- Indyk
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Czosnek
- Majeranek
- Kiełbasy
- Dla zdrowia
Odsłon: 338
Ostatnio komentowane przepisy
Siekana kiełbasa z piersią indyka.
- Wielkanoc
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Buliony
- Warzywa
- Papryka
- Mięso
- Kurczak
- Indyk
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Czosnek
- Majeranek
- Kiełbasy
- Dla zdrowia
Odsłon: 338



Składniki
- 2 kg rydzów
- 100 g soli do peklowania
- 10 jagód jałowca
- 1 łyżeczka posiekanego koperku
- 1 łyżeczka kminku
- 2 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
- 2 ząbki czosnku
- sól do gotowania
Rydze oczyść i krótko umyj. Przełóż je do garnka i zalej wodą. Dodaj odrobinę soli i gotuj grzyby przez 5 minut. Odcedź je i pozwól im ostygnąć i wyschnąć na papierowym ręcznikiem.
W małej miseczce wymieszaj wszystkie zioła – jałowiec, koperek, pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Na dnie kamiennego naczynia do kiszenia wysyp cienką warstwę soli. Połóż na nią około ¼ grzybów. Posyp ¼ przypraw i ponownie przykryj cienką warstwą soli. Kontynuuj układanie do momentu wykończenia składników: na górze powinny znajdować się grzyby.
Na wierzchu połóż ciężarek: np. worek strunowy wypełniony wodą, ciężki talerz lub szklany ciężarek. Dobrze dociśnij i zamknij naczynie pokrywką dostosowaną do fermentacji. Jeśli takiej nie masz, musisz codziennie otwierać naczynie, by wypuścić gromadzące się gazy.
Pozostaw naczynie na kilka dni w chłodnym i ciemnym miejscu. Po pierwszym dniu grzyby powinny być już zanurzone w solance. Jeśli tak nie jest, zagotuj pół litra wody z 2 łyżkami soli peklowej i dodaj ją po całkowitym ostudzeniu do rydzów.
Po 4 dniach fermentacji przenieś grzyby do zakręcanych słoików. Przechowuj w lodówce, zawsze pod warstwą zalewy. Rydze w solance przechowuj nawet do kilku miesięcy.
Na obiadek w sam raz!
Mega apetyczny pomysł:)
Chyba muszę wchodzić rano, bo teraz to język wisi ;) Pyszny przepis :) p.s. Em, dlaczego tylko na niedzielny? ;p Ja bym to robił co parę dni l)
Aż widać, ze mięso się rozpływa w tym bogatym sosie, świetne danie na niedzielny obiad!