Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Słodko-kwaśny sos z ananasem i kukurydzą, który z powodzeniem możecie zrobić w domu do słoiczków na zimę. Wspaniały, gęsty, kolorowy sos do potraw z drobiem lub ryżu. Naprawdę genialny do przygotowania prostego i szybkiego obiadu. Korzystajcie z przepisu i ulepszajcie go! Polecam pięknie :)
Polecam.
Odsłon: 392
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 1814
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 593
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1949
Polecam.
Odsłon: 392
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 1814
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 593
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1949
Składniki
Cukinie (bez nasion) pokroiłam w niewielką kostkę, zasypałam 2 łyżkami soli i odstawiłam na około 2 godziny do macerowania - następnie kawałeczki cukinii dokładnie odcisnęłam z powstałego płynu.
Pomidory pokroiłam na kawałki, wrzuciłam do garnka i na niewielkim ogniu, z dodatkiem 1 łyżki cukru pomidory rozgotowałam, następnie zblendowałam i przetarłam przez perlonowe sito, aby otrzymać gładki sos pomidorowy.
Paprykę pozbawioną gniazd nasiennych oraz cebulę pokroiłam w niewielką kostkę.
Do garnka wrzuciłam pokrojoną cebulę, dodałam 3 łyżki oliwy z pomidorami, czosnkiem i bazylią, poddusiłam chwilę (nie zrumienić), dodałam osączoną cukinię, paprykę, ocet oraz cukier i gotowałam przez 20 minut.
Następnie do garnka z warzywami dodałam wcześniej przygotowany sos pomidorowy, osączoną kukurydzę, pokrojonego i osączonego z zalewy ananasa (zalewę z ananasa zostawiamy gdyż doprawiamy nią jeszcze później sos) oraz wszystkie przyprawy - gotowałam jeszcze wszystko przez około 10 minut. Można doprawić sos solą i zalewą z ananasa.
Gorący sos nałożyłam do wyparzonych, jeszcze gorących słoiczków i dokładnie zakręciłam. Odstawiłam do góry dnem przykryte czystą ściereczką. Kiedy sos ostygł, wyniosłam słoiczki w chłodne i ciemne miejsce na przechowanie...pewnie nie na długo ;) bo zjemy i będzie trzeba jeszcze dorobić ;) Następnie można zapasteryzować: - w garnku z wodą - dno garnka wykładamy czystą ściereczką, wkładamy słoiki, podgrzewamy. Kiedy woda zacznie wrzeć, pasteryzujemy słoiki przez 15-25 minut (w zależności od wielkości słoików ) wyjmujemy i odstawiamy do góry dnem do ostygnięcia; - w piekarniku - wkładamy słoiki do zimnego piekarnika, ustawiamy temperaturę na 100- 120 stopni (w zależności od wielkości słoików) i pasteryzujemy przez 30 minut (licząc od czasu uzyskania pożądanej temperatury). Gorące słoiki wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do góry dnem do ostygnięcia. Smacznego:)