Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Taki soczek z własnych warzyw do butelek na zimę chodził za mną od jakiegoś czasu. Klamka zapadła, gdy zdałam sobie sprawę, że mam pod ręką wszystkie potrzebne produkty. Poczytałam sobie jeszcze inne przepisy tu i tam, bo od dawna je napotykam, a następnie zrobiłam – oczywiście – po swojemu. W rezultacie powstał mój domowy Kubuś w kilku wariantach i okazało się, że jest nadspodziewanie pyszny! Dlaczego dopiero teraz go przygotowałam??? Tyle lat straconych! Soczek zrobiłam w trzech wariantach smakowych. A ponieważ wszystkie robi się dość podobnie, to tutaj opisuję tylko jeden wariant, do przygotowania którego miałam własne produkty z ogrodu. Żeby nie zanudzać - po przepisy na soki z bananem oraz o smaku mango zapraszam na blog.
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 530
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1788
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 22010
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 530
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1788
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 22010
Składniki
Obrane marchewki pokrój w grubsze plastry, a dynię w kostkę. Warzywa włóż do dużego garnka, dodaj szczyptę soli i dolej 2 litry wrzącej wody. Gotuj pod przykryciem i na małym ogniu do miękkości warzyw, czyli około 20-25 minut.
Do garnka z marchewką dodaj obrane i pokrojone na mniejsze kawałki jabłka (użyłam moich ukochanych antonówek), a następnie gotuj jeszcze przez około 10 minut, czyli do momentu, aż jabłka będą bardzo miękkie.
Zostaw wszystko do przestudzenia, bo na zimno lepiej się miksuje i próbuje. Na ciepło smakuje to trochę jak zupa marchewkowa, a smak soku ujawnia się dopiero po wystudzeniu. Warto poczekać, bo przecież będziesz pić ten soczek na zimno. Chłodne warzywa i owoce wraz z wywarem miksuj partiami na gładko, przelewając do bardzo dużego garnka (mam taki 10-litrowy, jest idealny). Możesz też użyć blendera-żyrafy, ale miksuj naprawdę długo i cierpliwie, bo sok marchewkowy powinien być gładki. Możesz nawet przecedzić go przez sito.
Po zmiksowaniu dodaj tyle wody, aby uzyskać konsystencję odpowiednią do picia. Na koniec dopraw Kubusia sokiem z cytryny (lub witaminą C) oraz cukrem do smaku. Rozlej do butelek 250-350 ml i pasteryzuj w kąpieli wodnej przez 30 minut od momentu zagotowania wody w kotle.
Pozostałe warianty soku, czyli marchew-jabłko-banan oraz marchew-jabłko-mango znajdziesz na blogu, zapraszam.