Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Taki soczek z własnych warzyw do butelek na zimę chodził za mną od jakiegoś czasu. Klamka zapadła, gdy zdałam sobie sprawę, że mam pod ręką wszystkie potrzebne produkty. Poczytałam sobie jeszcze inne przepisy tu i tam, bo od dawna je napotykam, a następnie zrobiłam – oczywiście – po swojemu. W rezultacie powstał mój domowy Kubuś w kilku wariantach i okazało się, że jest nadspodziewanie pyszny! Dlaczego dopiero teraz go przygotowałam??? Tyle lat straconych! Soczek zrobiłam w trzech wariantach smakowych. A ponieważ wszystkie robi się dość podobnie, to tutaj opisuję tylko jeden wariant, do przygotowania którego miałam własne produkty z ogrodu. Żeby nie zanudzać - po przepisy na soki z bananem oraz o smaku mango zapraszam na blog.
Koniecznie muszą znaleźć się w spiżarni. Są bardzo smaczne. Można wykorzystać...
Odsłon: 1825
Pychota. Plińce z pomoczką czyli placki ziemniaczane po mazursku. Placki ziem...
Odsłon: 8389
Polecam, z miodem. Ja robię pikle ogórkowe każdego roku i wszystkie słoiczki...
Odsłon: 770
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1253730
Polecam.
Odsłon: 1482
Koniecznie muszą znaleźć się w spiżarni. Są bardzo smaczne. Można wykorzystać...
Odsłon: 1825
Pychota. Plińce z pomoczką czyli placki ziemniaczane po mazursku. Placki ziem...
Odsłon: 8389
Polecam, z miodem. Ja robię pikle ogórkowe każdego roku i wszystkie słoiczki...
Odsłon: 770
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1253730
Polecam.
Odsłon: 1482
Składniki
Obrane marchewki pokrój w grubsze plastry, a dynię w kostkę. Warzywa włóż do dużego garnka, dodaj szczyptę soli i dolej 2 litry wrzącej wody. Gotuj pod przykryciem i na małym ogniu do miękkości warzyw, czyli około 20-25 minut.
Do garnka z marchewką dodaj obrane i pokrojone na mniejsze kawałki jabłka (użyłam moich ukochanych antonówek), a następnie gotuj jeszcze przez około 10 minut, czyli do momentu, aż jabłka będą bardzo miękkie.
Zostaw wszystko do przestudzenia, bo na zimno lepiej się miksuje i próbuje. Na ciepło smakuje to trochę jak zupa marchewkowa, a smak soku ujawnia się dopiero po wystudzeniu. Warto poczekać, bo przecież będziesz pić ten soczek na zimno. Chłodne warzywa i owoce wraz z wywarem miksuj partiami na gładko, przelewając do bardzo dużego garnka (mam taki 10-litrowy, jest idealny). Możesz też użyć blendera-żyrafy, ale miksuj naprawdę długo i cierpliwie, bo sok marchewkowy powinien być gładki. Możesz nawet przecedzić go przez sito.
Po zmiksowaniu dodaj tyle wody, aby uzyskać konsystencję odpowiednią do picia. Na koniec dopraw Kubusia sokiem z cytryny (lub witaminą C) oraz cukrem do smaku. Rozlej do butelek 250-350 ml i pasteryzuj w kąpieli wodnej przez 30 minut od momentu zagotowania wody w kotle.
Pozostałe warianty soku, czyli marchew-jabłko-banan oraz marchew-jabłko-mango znajdziesz na blogu, zapraszam.