Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sos paprykowo-pomidorowy na zimę to niezwykle aromatyczny sos ze świeżych warzyw. Sprawdzi się doskonale przy przygotowywaniu sałatek, domowych hamburgerów czy tortilli. Jest wyrazisty, mocno czosnkowy i delikatnie kwaskowaty. Jest też bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Sekretem tego dania jest odpowiednie podpieczenie wszystkich składników, a także dodanie wędzonej papryki. Smak sosu jest niezapomniany i z pewnością będziesz przygotowywać go częściej.
Mój pierwszy chleb orkiszowy, przygotowany z przepisu z czasopisma. Chlebek w...
Odsłon: 461
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 4351
To mój ulubiony tort. Chociaż sprawia wrażenie, nie jest aż tak bardzo pracoc...
Odsłon: 3604
Mój pierwszy chleb orkiszowy, przygotowany z przepisu z czasopisma. Chlebek w...
Odsłon: 461
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 4351
To mój ulubiony tort. Chociaż sprawia wrażenie, nie jest aż tak bardzo pracoc...
Odsłon: 3604
Składniki
Warzywa umyj. Pomidory i cebulę przekrój na pół. Ząbki czosnku pokrój w plasterki.
Wszystkie warzywa, razem z papryką w całości, umieść na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Skrop je oliwą z oliwek i posyp solą. Wstaw je do piekarnika nagrzanego do 180 st. Celsjusza na 35 minut. W tym czasie kilka razy obróć paprykę.
Po upieczeniu wyjmij warzywa i przełóż je do miski. Przykryj je folią spożywczą i pozostaw do całkowitego ostudzenia. Zdejmij skórki z pomidorów i papryk.
Warzywa przełóż do misy robota kuchennego. Dodaj wędzoną paprykę i ocet. Zblenduj wszystko do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Sos przełóż do wysterylizowanych wcześniej, małych słoiczków. Dobrze je zakręć i wstaw do piekarnika nagrzanego do 110 st. Celsjusza. Pasteryzuj je przez ok. 15-20 minut. Wyjmij i odstaw na blat do góry dnem.
Sos paprykowo-pomidorowy na zimę całkowicie ostudź. Przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu.