Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czasy, kiedy smakiem pomidorów można było cieszyć się tylko przez kilka miesięcy w roku, należą już do przeszłości. Pomidory szklarniowe czy z importu nigdy jednak nie będą tak słodkie i aromatyczne, jak te dojrzałe w słońcu. Dlatego warto z takich okazów zrobić przetwory na długie, zimowe miesiące. Można na przykład zamknąć w słoikach pyszny sos pomidorowy z pietruszką – idealny jako baza do zup, past czy zapiekanek.
Mięsno warzywna potrawa z mleczkiem kokosowym i kurkumą. Podajemy z makaronem.
Odsłon: 32
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 90
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 144
Nuggetsy to bardzo popularny fast food. Poniżej w wersji light. Kurczak w chr...
Odsłon: 5326
Placki z kaszy jaglanej z miodem i z owocami (borówki, maliny, bbanany - doda...
Odsłon: 149
Mięsno warzywna potrawa z mleczkiem kokosowym i kurkumą. Podajemy z makaronem.
Odsłon: 32
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 90
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 144
Nuggetsy to bardzo popularny fast food. Poniżej w wersji light. Kurczak w chr...
Odsłon: 5326
Placki z kaszy jaglanej z miodem i z owocami (borówki, maliny, bbanany - doda...
Odsłon: 149
Składniki
Sparz pomidory wrzątkiem i obierz ze skórek. Pokrój na kawałki. Opłucz starannie natkę pietruszki z ewentualnych zabrudzeń (ziemi, piasku) i drobno posiekaj. Posiekaj także lub przeciśnij przez praskę obrane ząbki czosnku.
Wlej do garnka z grubym dnem odrobinę wody. Dołóż pomidory. Duś na małym ogniu, aż pomidory zmiękną i zaczną się rozpadać. Wówczas dodaj do nich posiekaną pietruszkę, czosnek i pieprz ziarnisty. Gotuj jeszcze przez chwilę. Dopraw do smaku solą, a jeśli chcesz, by sos był bardziej pikantny, dodaj też odrobinę chili.
Przełóż sos pomidorowy do wyparzonych słoików o łącznej pojemności około 1 l. Szczelnie je zakręć. Ustaw słoiki na dnie dużego garnka wyłożonego ściereczką lub gumową wkładką. Słoiki nie mogą się ze sobą stykać. Zalej je do 2/3 wysokości wodą o takiej temperaturze, jak zamknięty w nich sos (jeśli jest jeszcze gorący, woda nie może być zimna). Zagotuj wodę. Gotuj na palniku o średniej mocy przez 20 minut. Następnie odstaw słoiki do góry dnem do wystudzenia.
Tak przygotowany sos pomidorowy z pietruszką przechowuj w ocienionym, najlepiej chłodnym miejscu. Możesz wykorzystać go zimą (niekoniecznie najbliższą, będzie zdatny do użytku nawet przez 2-3 lata) – albo od razu!