Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mając to szczęście, że na moim podwórku rośnie dorodna lipa, postanowiłam zrobić syrop lipowy. Dobry na zimę na przeziębienia ale i do herbatki - zawsze.
Polecam.
Odsłon: 383
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 1728
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 581
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1944
Polecam.
Odsłon: 383
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 1728
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 581
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1944
Składniki
Zerwane kwiaty lipy z przylistkami umieścić w misce, odstawić na 2-4 godziny najlepiej na dworze aby wszelkie owady opuściły kwiaty. Po 2-4 godzinach kwiaty z przylistkami umieścić w garnku, zalać wodą i gotować na małym ogniu ok. 30 minut. Po 30 minutach garnek zdjąć z ognia i odstawić na 24 godziny.
Po 24 godzinach odcedzić wywar lipowy. Zagrzać a następnie dodać cukier. Gotować na małym ogniu od czasu do czasu mieszając aż do uzyskania konsystencji syropu. Gorący syrop przelać w wyparzone wcześniej butelki. Nie pasteryzować. Nie otwierany syrop przechowuję na półce w spiżarce, otwierany w lodówce. Smacznego!