Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mając to szczęście, że na moim podwórku rośnie dorodna lipa, postanowiłam zrobić syrop lipowy. Dobry na zimę na przeziębienia ale i do herbatki - zawsze.
Zerwane kwiaty lipy z przylistkami umieścić w misce, odstawić na 2-4 godziny najlepiej na dworze aby wszelkie owady opuściły kwiaty.
Po 2-4 godzinach kwiaty z przylistkami umieścić w garnku, zalać wodą i gotować na małym ogniu ok. 30 minut.
Po 30 minutach garnek zdjąć z ognia i odstawić na 24 godziny.
Po 24 godzinach odcedzić wywar lipowy. Zagrzać a następnie dodać cukier.
Gotować na małym ogniu od czasu do czasu mieszając aż do uzyskania
konsystencji syropu.
Gorący syrop przelać w wyparzone wcześniej butelki. Nie pasteryzować.
Nie otwierany syrop przechowuję na półce w spiżarce, otwierany w lodówce.
Smacznego!
Syrop z pędów sosny jest bardzo dobry na kaszel i ból gardła. Prosty w zrobie...
Odsłon: 3301
Tą miksturą z żurawiny wzmocnisz swój układ odpornościowy na zimę.Zapraszam n...
Odsłon: 795
Całe owoce truskawek z słodkim syropie to świetny dodatek do naleśników i des...
Odsłon: 162
Lekka i smaczna sałatka idealna na różne okazje może zastąpić danie obiadowe,...
Odsłon: 2662
Pyszna sałatka którą bardzo lubi moja córka chodź nie jest wegetarianką bard...
Odsłon: 39
Pyszne, proste w przygotowaniu i bardzo ste żeberka.
Odsłon: 174
Polecam bardzo smaczną sałatkę ze śledzi al -matias z suszonymi pomidorami w...
Odsłon: 30
Lekka i smaczna sałatka idealna na różne okazje może zastąpić danie obiadowe,...
Odsłon: 2662
Pyszna sałatka którą bardzo lubi moja córka chodź nie jest wegetarianką bard...
Odsłon: 39
Pyszne, proste w przygotowaniu i bardzo ste żeberka.
Odsłon: 174
Polecam bardzo smaczną sałatkę ze śledzi al -matias z suszonymi pomidorami w...
Odsłon: 30
Składniki
Zerwane kwiaty lipy z przylistkami umieścić w misce, odstawić na 2-4 godziny najlepiej na dworze aby wszelkie owady opuściły kwiaty. Po 2-4 godzinach kwiaty z przylistkami umieścić w garnku, zalać wodą i gotować na małym ogniu ok. 30 minut. Po 30 minutach garnek zdjąć z ognia i odstawić na 24 godziny.
Po 24 godzinach odcedzić wywar lipowy. Zagrzać a następnie dodać cukier. Gotować na małym ogniu od czasu do czasu mieszając aż do uzyskania konsystencji syropu. Gorący syrop przelać w wyparzone wcześniej butelki. Nie pasteryzować. Nie otwierany syrop przechowuję na półce w spiżarce, otwierany w lodówce. Smacznego!
Przepisy Przetwory
Przetwory
Botwinka na zimę w słoikach
Przetwory
Ogórki ćwiartki kurkuma na zimę
Przetwory
Kolorowa sałatka z ogórków na zimę
Przetwory
Kiszone ogórki śremskie na zimę.
Botwinka na zimę w słoikach
Przepyszna botwinka na zimę w słoikach. Wspaniały sposób na zatrzymanie lata...
Odsłon: 250
Ogórki ćwiartki kurkuma na zimę
Pyszne ogórki z kurkumą na zimę zapraszam po przepis
Odsłon: 141