Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To pyszny syrop przeciwkaszlowy, Jest smaczny i skuteczny sam w sobie, ale warto go zrobić szczególnie dlatego, że jesienią będzie półproduktem do wykonania jeszcze lepszego syropu na kaszel. A więc – do dzieła! Jeśli nie zdążysz w tym roku - co jest bardzo prawdopodobne - zapisz sobie ten przepis na przyszłą wiosnę. Koniecznie!
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 35
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 103
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 35
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 103
Składniki
W tym przepisie można zastąpić miód cukrem, ale ja chciałam stworzyć gwiazdę, więc… Kwiatostany męskie sosny należy zebrać najlepiej młode, jeszcze nie wydzielające pyłku albo na samym początku pylenia. Wówczas są najbardziej wartościowe. Należy je odłamywać wraz z otaczającymi łuskami ochronnymi. Nie przeszkadza obecność igliwia zebranego przy okazji.
Tak wyglądają zebrane męskie kwiatostany sosny. Ten na górze to kwiatostan niedojrzały, zamknięty, a ten poniżej to taki rozpoczynający pylenie.
Kwiatostany dobrze jest trochę rozdrobnić i warstwami umieszczać w słoiku, zachowując kolejność jak w syropie z młodych odrostów sosny. Czyli warstwa kwiatów wraz z łuskami i igłami, obfite spryskanie alkoholem,
na to warstwa płynnego miodu. I od nowa – kwiaty, spirytus, miód – aż do wyczerpania składników i wypełnienia słoika.
Na koniec wlej około 50 ml ciepłej wody z kwasem L-askorbinowym. Na litrowy słoik użyłam czubatą łyżeczkę witaminy. Zamknij naczynie i odstaw w ciepłe miejsce na kilka tygodni. Po upływie tego czasu odcedź i odciśnij płyn – uzyskasz smaczny, słodki syrop z pyłkiem kwiatowym i zmienną zawartością alkoholu. Syrop należy przechowywać w ciemnej butelce, w chłodnym miejscu.