Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To pyszny syrop przeciwkaszlowy, Jest smaczny i skuteczny sam w sobie, ale warto go zrobić szczególnie dlatego, że jesienią będzie półproduktem do wykonania jeszcze lepszego syropu na kaszel. A więc – do dzieła! Jeśli nie zdążysz w tym roku - co jest bardzo prawdopodobne - zapisz sobie ten przepis na przyszłą wiosnę. Koniecznie!
Dynia to prawdziwa królowa jesieni, z której w prosty sposób przygotować możn...
Odsłon: 741
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424853
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10667
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336942
Dynia to prawdziwa królowa jesieni, z której w prosty sposób przygotować możn...
Odsłon: 741
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424853
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10667
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336942
Składniki
W tym przepisie można zastąpić miód cukrem, ale ja chciałam stworzyć gwiazdę, więc… Kwiatostany męskie sosny należy zebrać najlepiej młode, jeszcze nie wydzielające pyłku albo na samym początku pylenia. Wówczas są najbardziej wartościowe. Należy je odłamywać wraz z otaczającymi łuskami ochronnymi. Nie przeszkadza obecność igliwia zebranego przy okazji.
Tak wyglądają zebrane męskie kwiatostany sosny. Ten na górze to kwiatostan niedojrzały, zamknięty, a ten poniżej to taki rozpoczynający pylenie.
Kwiatostany dobrze jest trochę rozdrobnić i warstwami umieszczać w słoiku, zachowując kolejność jak w syropie z młodych odrostów sosny. Czyli warstwa kwiatów wraz z łuskami i igłami, obfite spryskanie alkoholem,
na to warstwa płynnego miodu. I od nowa – kwiaty, spirytus, miód – aż do wyczerpania składników i wypełnienia słoika.
Na koniec wlej około 50 ml ciepłej wody z kwasem L-askorbinowym. Na litrowy słoik użyłam czubatą łyżeczkę witaminy. Zamknij naczynie i odstaw w ciepłe miejsce na kilka tygodni. Po upływie tego czasu odcedź i odciśnij płyn – uzyskasz smaczny, słodki syrop z pyłkiem kwiatowym i zmienną zawartością alkoholu. Syrop należy przechowywać w ciemnej butelce, w chłodnym miejscu.