Do góry

Przetwory Przepis na:

Syrop z pigwowca japońskiego.

Syrop z pigwowca japońskiego.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1827 Ocena: 29485

Dodano:

Odsłon: 8325

Bardzo zdrowy i smaczny syrop z pigwowca japońskiego. Taki syrop w gorącej herbacie sprawi że nikogo przeziębienie nie ruszy.

Składniki

  • owoce pigwowca 2 kg (waga po obraniu z gniazd nasiennych)
  • cukier (użyto cukru trzcinowego) 2 kg
  • słój 3 litrowy
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Syrop z pigwowca japońskiego.

Przygotowanie

  1. Owoce pigwowca myjemy tniemy na ćwiartki i wycinamy gniazda nasienne, pestek możemy nie wyrzucać. Z pestek możemy zrobić nalewkę. Po wycięciu gniazd nasiennych kroimy w cienkie plasterki. Pokrojone plasterki pigwowca warstwowo przesypujemy w słoju cukrem, warstwa owocu i warstwa cukru i tak do wyczerpania. Zakręcamy słoik i potrząsamy tak żeby owoce były ładnie pomieszane z cukrem. Odstawiamy na parapet okienny na 2-3 dni. Codziennie możemy mieszać słoikiem w celu całkowitego rozpuszczenia się cukru. Po trzech dniach możemy zlać wytworzony syrop z pigwowca. Syrop możemy za pasteryzować w buteleczkach lub trzymać go w lodówce. Syrop z pigwowca używamy do herbaty - dodajemy od 2 do 5 łyżeczek na szklankę, lub zrobić z niego napój - wystarczy rozcieńczyć z wodą w proporcji około 5:1.

    Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń