Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo zdrowy i smaczny syrop z pigwowca japońskiego. Taki syrop w gorącej herbacie sprawi że nikogo przeziębienie nie ruszy.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22695
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15058
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4808
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45122
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 690
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22695
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15058
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4808
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45122
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 690
Składniki
Owoce pigwowca myjemy tniemy na ćwiartki i wycinamy gniazda nasienne, pestek możemy nie wyrzucać. Z pestek możemy zrobić nalewkę. Po wycięciu gniazd nasiennych kroimy w cienkie plasterki. Pokrojone plasterki pigwowca warstwowo przesypujemy w słoju cukrem, warstwa owocu i warstwa cukru i tak do wyczerpania. Zakręcamy słoik i potrząsamy tak żeby owoce były ładnie pomieszane z cukrem. Odstawiamy na parapet okienny na 2-3 dni. Codziennie możemy mieszać słoikiem w celu całkowitego rozpuszczenia się cukru. Po trzech dniach możemy zlać wytworzony syrop z pigwowca. Syrop możemy za pasteryzować w buteleczkach lub trzymać go w lodówce. Syrop z pigwowca używamy do herbaty - dodajemy od 2 do 5 łyżeczek na szklankę, lub zrobić z niego napój - wystarczy rozcieńczyć z wodą w proporcji około 5:1. Smacznego !!!