Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo zdrowy i smaczny syrop z pigwowca japońskiego. Taki syrop w gorącej herbacie sprawi że nikogo przeziębienie nie ruszy.
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1586
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 232003
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 5082
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1586
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 232003
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 5082
Składniki
Owoce pigwowca myjemy tniemy na ćwiartki i wycinamy gniazda nasienne, pestek możemy nie wyrzucać. Z pestek możemy zrobić nalewkę. Po wycięciu gniazd nasiennych kroimy w cienkie plasterki. Pokrojone plasterki pigwowca warstwowo przesypujemy w słoju cukrem, warstwa owocu i warstwa cukru i tak do wyczerpania. Zakręcamy słoik i potrząsamy tak żeby owoce były ładnie pomieszane z cukrem. Odstawiamy na parapet okienny na 2-3 dni. Codziennie możemy mieszać słoikiem w celu całkowitego rozpuszczenia się cukru. Po trzech dniach możemy zlać wytworzony syrop z pigwowca. Syrop możemy za pasteryzować w buteleczkach lub trzymać go w lodówce. Syrop z pigwowca używamy do herbaty - dodajemy od 2 do 5 łyżeczek na szklankę, lub zrobić z niego napój - wystarczy rozcieńczyć z wodą w proporcji około 5:1. Smacznego !!!