Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Syrop ten zawiera dużo witaminy C, dlatego dobrze sprawdzi się podczas zimowych wieczorów wzmacniając naszą odporność, a dzięki dodaniu imbiru oraz miodu, jego zdrowotne właściwości się zwielokrotnią .
garnek lub słój, ostry nóż, deska do krojenia, łyżka stołowa, mała łyżeczka, słoiczki, lejek z dużym otworem
Te krokiety dziadowskie udowadniają, że możesz stworzyć pyszne danie, wykorzy...
Odsłon: 27558
Śledzie po diabelsku to idealny przepis dla miłośników mocniejszych i bardzie...
Odsłon: 2424
Polecam. Domownicy byli zgodni. To jest pyszne. Na zdrowie.
Odsłon: 4317
Pyszne ciasteczka maślane z dodatkiem rodzynek, pachnące masełkiem i wanilią.
Odsłon: 511
Te krokiety dziadowskie udowadniają, że możesz stworzyć pyszne danie, wykorzy...
Odsłon: 27558
Śledzie po diabelsku to idealny przepis dla miłośników mocniejszych i bardzie...
Odsłon: 2424
Polecam. Domownicy byli zgodni. To jest pyszne. Na zdrowie.
Odsłon: 4317
Pyszne ciasteczka maślane z dodatkiem rodzynek, pachnące masełkiem i wanilią.
Odsłon: 511
Składniki
Owoce pigwowca dokładnie umyj, osusz, pokrój na ćwiartki ostrym nożem na drewnianej desce. Następnie usuń pestki, a miąższ pokrój na cienkie plasterki o grubości około 2 - 3 mm. Pokrojone owoce wsyp do garnka lub większego słoja.
Imbir umyj, osusz, obierz cieniutko ze skórki np. małą łyżeczką , pokrój na cienkie plasterki, dodaj do pokrojonych owoców pigwowca, wymieszaj. Na końcu dodaj płynny miód, całość dokładnie wymieszaj i ugnieć łyżką lub ręką . Garnek przykryj pokrywką ( słój przykryj wieczkiem, ale niezbyt szczelnie ) i odstaw w ciepłe ale ciemne miejsce na 2 - 3 dni.
Od czasu do czasu całość wymieszaj i ugnieć. W tym czasie owoce pigwowca puszczą sok. Następnie przełóż owoce wraz ze sokiem do czystych, suchych i wyparzonych wcześniej słoiczków. Podczas napełniania możesz użyć lejka z dużym otworem, będzie łatwiej napełnić słoiki nie brudząc ich. Słoiki możesz np. wyparzyć na sucho w piekarniku w temperaturze 130 C przez około 30 minut.
Brzegi słoików wytrzyj dokładnie papierowym ręcznikiem, szczelnie zamknij czystymi suchymi wieczkami. Syrop przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu, może to być zimna piwniczka lub dolna półka w lodówce.
W ten sposób możesz przechowywać nawet przez kilka miesięcy. Syrop z pigwowca japońskiego ma piękny aromat, jest dość kwaśny, możemy dodawać go do lekko przestygniętej herbaty lub wymieszać z wodą . Syrop dodajemy razem z plasterkami owoców, plasterki ładnie oddadzą cenne składniki w herbacie lub wodzie. Syrop ten zawiera dużo witaminy C, dlatego dobrze sprawdzi się podczas zimowych wieczorów, a dzięki dodaniu imbiru oraz miodu, jego zdrowotne właściwości się zwielokrotnią .
Jeśli ktoś nie ma miodu, może przygotować syrop na cukrze trzcinowym. Wykonanie jest takie samo z tą tylko różnicą, że zamiast miodu dodajemy 70 - 80 dkg cukru trzcinowego. Cukier mieszamy dokładnie z plasterkami pigwowca i imbirem, odstawiamy na 1 - 2 dni.
Następnie przekładamy syrop do słoiczków. Ja przechowuję taki syrop nawet do wiosny oczywiście w ciemnym i chłodnym miejscu. Polecam ten smaczny i zdrowy syropek. Życzę zdrowia !