Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Pieczywo
      • Wędliny
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Wideo
    • Ewa gotuje
    • Gwiazdy od kuchni
    • Pomoc Ukrainie
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Przetwory
  • Syrop z zielonych orzechów włoskich i miodu
  • Przetwory
  • Przepis na
Odsłon: 17212 07.10.2022

Syrop z zielonych orzechów włoskich i miodu

do 30 min
30 min
1-2 osoby
1-2 os.
hajduczek-naturalnie
hajduczek-naturalnie

Syrop z zielonych orzechów włoskich i miodu sprawdza się w rozmaitych dolegliwościach. Jednak w sposób szczególny dedykowany jest osobom z niedoczynnością tarczycy. Dlaczego? Dlatego, że niedojrzałe orzechy włoskie są bogatym źródłem jodu, bardzo potrzebnego tarczycy i innym organom układu hormonalnego (zwłaszcza płciowym). Jeśli więc nie możesz pojechać nad morze i nawdychać się jodu, skorzystaj z mocy młodziutkich orzechów.

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Przygotowanie

Zapraszam na mojego bloga!

Przepis w Waszym wykonaniu (2)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

ewaeu
ewaeu
Zupy

Kalafiorowa bez śmietany z zacierkami

Zupy Kalafiorowa bez śmietany z zacierkami

Pożywna zupa, polecam.

  • Polska
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mięso
  • Indyk
  • Przyprawy
  • Jajka
  • Dla zdrowia

Odsłon: 95

do 60 min 60 min
1
KulinarnaChwila
KulinarnaChwila
Desery

Szybkie ciasto ze śliwkami

Desery Szybkie ciasto ze śliwkami

Ciasto, które przygotujesz w 15 minut, wszystkie składniki razem miksujemy. P...

  • Nabiał
  • Jajka
  • Ciasta
  • Jajka

Odsłon: 1193

do 30 min 30 min
9
KulinarnaChwila
KulinarnaChwila
Dania główne

Bigos z boczniakami

Dania główne Bigos z boczniakami

Zamiast tradycyjnego bigosu przygotuj bigos według tego przepisu. Kapusta kis...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Polska
  • Warzywa
  • Kapusta
  • Grzyby
  • Boczniaki
  • Przyprawy

Odsłon: 201

do 30 min 30 min
3
KulinarnaChwila
KulinarnaChwila
Dania główne

Karkówka z żurawiną i morelami

Dania główne Karkówka z żurawiną i morelami

Masz niespodziewanych gości, masz mało czasu na przygotowanie, mam dla Ciebie...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Polska
  • Owoce
  • Mięso
  • Wieprzowina
  • Przyprawy
  • Surówki

Odsłon: 497

do 15 min 15 min
5
Małgorzata888
Małgorzata888
Pieczywo

Chleb na zakwasie

Pieczywo Chleb na zakwasie

Upieczony w domowym zaciszu - najlepszy, i ten zapach pieczonego chleba.

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Chleby

Odsłon: 2987

> 60 min >60 min
6
iwona2305
iwona2305
Sałatki

Sałatka z brokułem

Sałatki Sałatka z brokułem

Smaczna sałatka z brokułem, jajkiem, pomidorem oraz kukurydzą, ogórkiem kiszo...

  • Wielkanoc
  • Impreza
  • Grill
  • Walentynki
  • Komunia
  • Do pracy
  • Polska
  • Grecka
  • Bałkańska
  • Śródziemnomorska
  • Dietetyczne
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Papryka
  • Kukurydza
  • Nabiał
  • Jajka
  • Jogurt
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Jajka
  • Dla zdrowia

Odsłon: 158

do 15 min 15 min
2
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

ewaeu
ewaeu
Zupy

Kalafiorowa bez śmietany z zacierkami

Zupy Kalafiorowa bez śmietany z zacierkami

Pożywna zupa, polecam.

  • Polska
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mięso
  • Indyk
  • Przyprawy
  • Jajka
  • Dla zdrowia

Odsłon: 95

do 60 min 60 min
1
KulinarnaChwila
KulinarnaChwila
Desery

Szybkie ciasto ze śliwkami

Desery Szybkie ciasto ze śliwkami

Ciasto, które przygotujesz w 15 minut, wszystkie składniki razem miksujemy. P...

  • Nabiał
  • Jajka
  • Ciasta
  • Jajka

Odsłon: 1193

do 30 min 30 min
9
KulinarnaChwila
KulinarnaChwila
Dania główne

Bigos z boczniakami

Dania główne Bigos z boczniakami

Zamiast tradycyjnego bigosu przygotuj bigos według tego przepisu. Kapusta kis...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Polska
  • Warzywa
  • Kapusta
  • Grzyby
  • Boczniaki
  • Przyprawy

Odsłon: 201

do 30 min 30 min
3
KulinarnaChwila
KulinarnaChwila
Dania główne

Karkówka z żurawiną i morelami

Dania główne Karkówka z żurawiną i morelami

Masz niespodziewanych gości, masz mało czasu na przygotowanie, mam dla Ciebie...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Polska
  • Owoce
  • Mięso
  • Wieprzowina
  • Przyprawy
  • Surówki

Odsłon: 497

do 15 min 15 min
5
Małgorzata888
Małgorzata888
Pieczywo

Chleb na zakwasie

Pieczywo Chleb na zakwasie

Upieczony w domowym zaciszu - najlepszy, i ten zapach pieczonego chleba.

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Chleby

Odsłon: 2987

> 60 min >60 min
6
iwona2305
iwona2305
Sałatki

Sałatka z brokułem

Sałatki Sałatka z brokułem

Smaczna sałatka z brokułem, jajkiem, pomidorem oraz kukurydzą, ogórkiem kiszo...

  • Wielkanoc
  • Impreza
  • Grill
  • Walentynki
  • Komunia
  • Do pracy
  • Polska
  • Grecka
  • Bałkańska
  • Śródziemnomorska
  • Dietetyczne
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Papryka
  • Kukurydza
  • Nabiał
  • Jajka
  • Jogurt
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Jajka
  • Dla zdrowia

Odsłon: 158

do 15 min 15 min
2
REKLAMA
Smaker
Smaker
REKLAMA
Smaker
Przetwory
Smaker

Syrop z zielonych orzechów włoskich i miodu

Autor:
hajduczek-naturalnie
do 30 min
1-2 osoby

Składniki

  • 40 małych zielonych orzechów (lub wielokrotność tej porcji)
  • około litra płynnego miodu dobrej jakości (warto przygotować trochę więcej, by miodu nie zabrakło)
  • dobrze umyty, najlepiej wyparzony i osuszony słój odpowiedniej wielkości

Sposób przygotowania:

1

Umyj i dobrze osusz zielone orzechy. Pokrój je na mniejsze kawałki, koniecznie w rękawiczkach, by nie mieć brązowych palców.

2

Pokrojone orzechy włóż do słoja – nie pamiętam, jaki duży był mój słoik, ze zdjęć wnioskuję, że zapewne 3-litrowy. Ma być wystarczająco duży, by mógł pomieścić orzechy. Moje chyba nie były takie całkiem małe, to i słoik musiał być odpowiednio duży.

3

Orzechy w słoju zalej płynnym miodem i zakręć słoik. Tu też nie zdołam podać dokładnej ilości, bo nalewałam bezpośrednio z odstojnika, podczas miodobrania. Dlatego wcześniej napisałam, że warto mieć więcej niż litr miodu, bo tu prawdopodobnie zużyłam więcej. Wszystko na oko, przepraszam, ale tak to bywa u pszczelarzy…

4

Już na początku orzechy wypłyną na powierzchnię i będą wystawać, a potem lekko fermentować*. Dlatego postawiłam słój na talerzu, gdyby zawartość chciała kipieć. Od czasu do czasu odwracałam słoik dnem do góry, co nie było łatwe, bo ciężki… Ale zależało mi na dokładnym wymieszaniu zawartości. To lepsze, niż mieszanie łyżką. Raz dziennie warto leciutko rozszczelnić nakrętkę, by upuścić ewentualny nadmiar gazu. Choć orzechy nie fermentują w miodzie aż tak burzliwie, jak czosnek czy cytryny, to jednak lekko gazują.

5

Słoik z orzechami i miodem postaw w jasnym i ciepłym miejscu, najlepiej na słonecznym parapecie (ale wtedy szczególnie pilnuj przebiegu fermentacji*). Pamiętaj o podstawce pod słój. Niech się to maceruje przez 40 dni, po tym czasie można syrop odcedzić. Mój na początku stał na słońcu, później już nie, ale za to macerował się kilka miesięcy, aż wreszcie sobie o nim przypomniałam.

6

Pianka w butelce i w kieliszku wskazuje, że syrop lekko przefermentował, przez co stał się jeszcze łatwiej przyswajalny.

7

Lato roku 2021 jest dość szczególne. Orzechy są bardzo soczyste, panują upały. I przez to wielu osobom syrop buzuje ponadprzeciętnie. Na powierzchni nastawu pojawia się obfita piana, zawartość słoja bąbelkuje, a niektórym osobom nawet strzelają plastikowe nakrętki! Co robić w tej sytuacji? Jak najszybciej schłodzić syrop, najlepiej w lodówce. Po schłodzeniu fermentacja wyhamuje i po kilku dniach będzie można (ostrożnie) postawić słój na blacie, już z dala od słonecznego parapetu.

8

Mniej więcej po trzech tygodniach od nastawienia mój syrop jest dość rzadki, bo duża ilość soku z orzechów bardzo rozrzedziła miód. Ale tak ma być, więc nie dodawaj więcej miodu. Aktualnie wygląda to tak:

9

Z czasem syrop z zielonych orzechów stopniowo ciemnieje i staje się brązowy. Gdy minie 40 dni (lub więcej), przecedź go i przelej do butelek, a pozostałe orzechy możesz zalać wódką, jeśli nie chcesz tak od razu ich wyrzucać. Będzie z tego całkiem fajna nalewka.

10

Gotowy syrop z orzechów i miodu należy przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu (dawniej był to zapewne kredens, a dziś?). Ma bardzo ciekawy smak, aromatyczny i słodko-gorzki. Dla przeprowadzenia kuracji należy zażywać 1 łyżeczkę codziennie rano na czczo. To kuracja raczej długotrwała, lecz w pełni naturalna. Trzeba więc wykazać się cierpliwością. Na zdrowie!

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajeczica
  • Omlet na słodko
  • Owsianka
  • Hummus
  • Chleb razowy
  • Tosty francuskie
  • Pasty kanapkowe
  • Kanapki
  • Bułeczki drożdżowe
  • Obiady
  • Krokiety
  • Kluski śląskie
  • Schab ze śliwką
  • Bigos
  • Szynka pieczona
  • Ryba po grecku
  • Kopytka
  • Racuchy
  • Placki ziemniaczane
  • Zupy
  • Krem z brokułów
  • Kapuśniak
  • Rosół drobiowy
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa kalafiorowa
  • Zupa cebulowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Sałatki
  • Sałatka śledziowa
  • Salatka z pora
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka rybna
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z tuńczykiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Sałatka grecka
  • Sałatka gyros
  • Ciasta
  • Ciasto marchewkowe
  • Ciasto czekoladowe
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Sernik
  • Makowiec
  • Piernik dojrzewający
  • Tiramisu
  • Tort bezowy
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z bekonem
  • Risotto ze szpinakiem
  • Ryż z warzywami
  • Sałatki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Żurek
  • Pasztet drobiowy
  • Kurczak faszerowany
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Tarta na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Twarożek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Sałatka rzodkiewkowa
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Grzyby marynowane
  • Grzyby w occie
  • Ogórki kiszone
  • Powidła śliwkowe
  • Dżem truskawkowy
  • Ćwikła z chrzanem
  • Mus jabłkowy
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron ze szpinakiem
  • Makaron z tuńczykiem
  • Makaron z serem
  • Makaron z kurczakiem
  • Spaghetti bolognese
  • Spaghetti carbonara
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka ryżowa
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Pizza domowa
  • Fasolka po bretońsku
  • Śledzie w śmietanie
  • Zobacz więcej

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Polecamy

  • Prognoza pogody
  • Program TV
  • Pomponik
  • Lotto
  • Dieta dukana
  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 - 2023 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Pieczywo
    • Wędliny
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Wideo
  • Ewa gotuje
  • Gwiazdy od kuchni
  • Pomoc Ukrainie
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki