Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Wideo
    • Ewa gotuje
    • Gwiazdy od kuchni
    • Pomoc Ukrainie
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Przetwory
  • Szakarob – sałatka witaminowa na zimę
  • Przetwory
  • Przepis na

Szakarob – sałatka witaminowa na zimę

06.09.2023 Odsłon: 9121
5.0 (10 oceny)
Czas przygotowania
> 60 min
>60 min
Liczba porcji
> 6 osób
>6 os.
hajduczek-naturalnie
hajduczek-naturalnie

Szakarob (шакароб) to przepyszna sałatka wielowarzywna przygotowana na zimę z mieszanych składników. Pomysł na nią pochodzi z krajów byłego Związku Radzieckiego, a skład sałatki obecnie jest dość zmienny. Bo to zwykle bywa tak, że uzbeckie, tadżyckie, ormiańskie, gruzińskie, a nawet ukraińskie i mołdawskie gospodynie domowe wkładają do słoików liczne warzywa, które akurat dorastają i dojrzewają w ogrodach. W ten sposób powstają rozmaite smaczne sałatki wielowarzywne na zimę, będące prawdziwą skarbnicą mikroelementów i witamin. I to właśnie jest mój szakarob – sałatka warzywna o zmiennych proporcjach. Pierwotnie była to prosta sałatka z pomidorów i cebuli, słodko-ostra, podawana najczęściej do słynnego uzbeckiego pilawu. Soczystą i smaczną sałatkę wynaleziono w Kotlinie Fergańskiej, a następnie stała się ona popularna w kuchni środkowoazjatyckiej i na całym świecie. Jej podawanie do dań mięsnych ma głęboki sens, ponieważ shakarob pomaga rozbić tłuszcz zawarty w pilawie i poprawia trawienie. Wzbogacenie składu o dodatkowe warzywa oraz zamykanie w słoikach na zimę to zapewne bardziej współczesny pomysł, ale uważam, że jest świetny.

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Zapraszam na mojego bloga!

Przepis w Waszym wykonaniu (4)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

ewaeu
ewaeu
Śniadania

Pasta jajeczna

Śniadania Pasta jajeczna

Taka pasta doskonale sprawdza się np w pracy, na drugie śniadanie.

  • Wielkanoc
  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Jabłka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy
  • Kolendra
  • Kanapki
  • Chleby
  • Jajka
  • Dla zdrowia

Odsłon: 2747

do 15 min 15 min
20
Experymentalnakuchniajoli
Experymentalnakuchniajoli
Dodatki

Ziemniaki gniecione z brukwią

Dodatki Ziemniaki gniecione z brukwią

Pomysł na zdrowe i trochę urozmaicone nasze ulubione ziemniaki. Dodałam bruki...

  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Nabiał
  • Dla zdrowia

Odsłon: 102

do 15 min 15 min
5
ewaeu
ewaeu
Zupy

Zupa gulaszowa z polędwicą

Zupy Zupa gulaszowa z polędwicą

Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.

  • Polska
  • Bez glutenu
  • Bez laktozy
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Papryka
  • Nabiał
  • Mięso
  • Wieprzowina
  • Grzyby
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Dla zdrowia

Odsłon: 1844

do 30 min 30 min
5
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

kapusta pekińska z pomidorami

Dania główne kapusta pekińska z pomidorami

Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)

  • Do pracy
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Kapusta
  • Orzechy
  • Migdały
  • Przyprawy
  • Curry
  • Czosnek
  • Dla zdrowia

Odsłon: 232

do 30 min 30 min
4
ewaeu
ewaeu
Przekąski

Zapiekanki

Przekąski Zapiekanki

Polecam na śniadanko.

  • Polska
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Zapiekanki
  • Bułki
  • Dla zdrowia

Odsłon: 1587

do 15 min 15 min
3
Futka
Futka
Dania główne

Tortille z warzywami i serem halloumi

Dania główne Tortille z warzywami i serem halloumi

Przepis na pełnoziarniste tortille wypełnione warzywami, grillowanym serem ha...

  • Warzywa
  • Papryka
  • Owoce
  • Awokado
  • Nabiał
  • Ser
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 6330

do 15 min 15 min
14
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

ewaeu
ewaeu
Śniadania

Pasta jajeczna

Śniadania Pasta jajeczna

Taka pasta doskonale sprawdza się np w pracy, na drugie śniadanie.

  • Wielkanoc
  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Jabłka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy
  • Kolendra
  • Kanapki
  • Chleby
  • Jajka
  • Dla zdrowia

Odsłon: 2747

do 15 min 15 min
20
Experymentalnakuchniajoli
Experymentalnakuchniajoli
Dodatki

Ziemniaki gniecione z brukwią

Dodatki Ziemniaki gniecione z brukwią

Pomysł na zdrowe i trochę urozmaicone nasze ulubione ziemniaki. Dodałam bruki...

  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Nabiał
  • Dla zdrowia

Odsłon: 102

do 15 min 15 min
5
ewaeu
ewaeu
Zupy

Zupa gulaszowa z polędwicą

Zupy Zupa gulaszowa z polędwicą

Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.

  • Polska
  • Bez glutenu
  • Bez laktozy
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Papryka
  • Nabiał
  • Mięso
  • Wieprzowina
  • Grzyby
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Dla zdrowia

Odsłon: 1844

do 30 min 30 min
5
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

kapusta pekińska z pomidorami

Dania główne kapusta pekińska z pomidorami

Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)

  • Do pracy
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Kapusta
  • Orzechy
  • Migdały
  • Przyprawy
  • Curry
  • Czosnek
  • Dla zdrowia

Odsłon: 232

do 30 min 30 min
4
ewaeu
ewaeu
Przekąski

Zapiekanki

Przekąski Zapiekanki

Polecam na śniadanko.

  • Polska
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Zapiekanki
  • Bułki
  • Dla zdrowia

Odsłon: 1587

do 15 min 15 min
3
Futka
Futka
Dania główne

Tortille z warzywami i serem halloumi

Dania główne Tortille z warzywami i serem halloumi

Przepis na pełnoziarniste tortille wypełnione warzywami, grillowanym serem ha...

  • Warzywa
  • Papryka
  • Owoce
  • Awokado
  • Nabiał
  • Ser
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 6330

do 15 min 15 min
14
Smaker
REKLAMA
Smaker
Przetwory
Smaker
Szakarob – sałatka witaminowa na zimę
Autor:
hajduczek-naturalnie
> 60 min
> 6 osób

Składniki

Główne składniki sałatki
  • dojrzałe, jędrne i niezbyt duże pomidory – 1000 g
  • ogórki gruntowe lub sałatkowe – 400 g
  • mała żółta cukinia lub dwie naprawdę malutkie – 300 g (można użyć dowolnej cukinii, ale mnie zależało na żółtym kolorze w słoikach)
  • słodka czerwona papryka – 2 szt
  • papryka zielona – 2 szt
  • cebula czerwona – 2 szt
  • żółta cebula – 2 szt
  • czosnek – 1 główka
  • bazylia – 1 pęczek
  • zielona pietruszka – 1 pęczek
  • koperek – 1 pęczek
  • sól kamienna – 2 płaskie łyżki stołowe (około 40 g)
  • oliwa lub dobrej jakości olej – 150 ml
  • opcjonalnie można dodać jedną lub kilka ostrych papryczek, jeśli ktoś lubi
Ponadto do każdego słoika o pojemności około 300-330 ml
  • cukier – 1 bardzo płaska łyżeczka
  • ocet jabłkowy 6% – 1 łyżeczka (albo pół łyżeczki octu spirytusowego 10%)
Sposób przygotowania:
1

Wszystkie składniki ważę już po obraniu, to jest masa netto. Oryginalnie w krajach byłego ZSRR do szakarobu używa się jędrnych, dojrzałych pomidorów ze skórką. Wystarczy je umyć, wykroić nasadę ogonka i pokroić w mniejsze cząstki. Ale my raczej nie lubimy skórek pomidorowych w przetworach, dlatego postanowiłam sparzyć pomidory i zdjąć z nich skórkę. I dopiero wówczas pokroić na kawałki.

2

Młode ogórki gruntowe wystarczy umyć i pokroić w plasterki. Sałatkowe lepiej obrać ze skórki, a następnie pokroić.

3

Młodziutkiej cukinii nie trzeba pozbawiać skórki, ale wystarczy pokroić ją w plasterki lub półplasterki.

4

Czerwoną i zieloną paprykę oczyść z ogonków, gniazd nasiennych i wewnętrznych zgrubień, a następnie pokrój je w grubsze paski. Ząbki czosnku obierz i pokrój w plasterki. Oba kolory cebul pokrój w ćwierć-plasterki.

5

Zioła (bazylię, pietruszkę i koperek) pokrój niezbyt drobno.

6

Wszystkie warzywa włóż do bardzo dużej miski, a następnie dodaj świeże zioła oraz czosnek.

7

Na koniec dodaj jeszcze sól, a po chwili także oliwę lub olej. Wymieszaj wszystko dokładnie i odstaw na godzinę lub dwie.

8

W tym czasie warzywa powinny wypuścić sporo soku.

9

Słoiki o pojemności około 330 ml umyj bardzo dokładnie gorącą wodą z płynem, wypłucz i na koniec wyparz wrzątkiem z czajnika albo wypiecz w piekarniku nagrzanym do 120 stopni przez jakieś 15 minut. Zamiast tego możesz po prostu umyć słoiki w zmywarce – ja tak zrobiłam. Słoje napełnij najpierw warzywami, a następnie dodaj pozostały w misce sok, rozdzielając go sprawiedliwie do wszystkich słoików. Gdyby soku było za mało, to należy do każdego słoika dolać po odrobinie wody. Bo zalewa powinna przykryć warzywa.

10

Do każdego słoika dodaj po łyżeczce cukru i octu winnego lub jabłkowego o mocy 6%. Jeśli zamierzasz użyć octu spirytusowego 10% – dodaj pół łyżeczki na każdy słoik.

11

Zakręć słoiki i pasteryzuj w kąpieli wodnej przez 20 minut od momentu zagotowania wody w garnku lub pasteryzatorze. Jeśli pasteryzujesz w garnku, to nie zapomnij położyć na dnie jakiejś ściereczki! Gdy upłynie czas pasteryzacji, wyjmij słoiki i postaw na desce lub ściereczce dnem do góry, na pokrywce. Przykryj słoiki grubym ręcznikiem lub kocem, aby mogły stygnąć powoli.

12

Szakarob w tak zamkniętych słoikach można przechowywać nawet w kuchennej szafce lub w kredensie. Nie musisz więc mieć do tego piwnicy, lodówki ani bardzo zimnej spiżarni, a to ważna informacja. Z podanej proporcji uzyskałam 13 słoików o pojemności 315-330 ml i tak oto łagodna w smaku sałatka witaminowa na zimę jest gotowa. Przygotowałam ją według własnego pomysłu, ale korzystałam z inspiracji, które podaje na blogu. Smacznego!

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 - 2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Wideo
  • Ewa gotuje
  • Gwiazdy od kuchni
  • Pomoc Ukrainie
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki