Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szakarob (шакароб) to przepyszna sałatka wielowarzywna przygotowana na zimę z mieszanych składników. Pomysł na nią pochodzi z krajów byłego Związku Radzieckiego, a skład sałatki obecnie jest dość zmienny. Bo to zwykle bywa tak, że uzbeckie, tadżyckie, ormiańskie, gruzińskie, a nawet ukraińskie i mołdawskie gospodynie domowe wkładają do słoików liczne warzywa, które akurat dorastają i dojrzewają w ogrodach. W ten sposób powstają rozmaite smaczne sałatki wielowarzywne na zimę, będące prawdziwą skarbnicą mikroelementów i witamin. I to właśnie jest mój szakarob – sałatka warzywna o zmiennych proporcjach. Pierwotnie była to prosta sałatka z pomidorów i cebuli, słodko-ostra, podawana najczęściej do słynnego uzbeckiego pilawu. Soczystą i smaczną sałatkę wynaleziono w Kotlinie Fergańskiej, a następnie stała się ona popularna w kuchni środkowoazjatyckiej i na całym świecie. Jej podawanie do dań mięsnych ma głęboki sens, ponieważ shakarob pomaga rozbić tłuszcz zawarty w pilawie i poprawia trawienie. Wzbogacenie składu o dodatkowe warzywa oraz zamykanie w słoikach na zimę to zapewne bardziej współczesny pomysł, ale uważam, że jest świetny.
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 223
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 196
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 223
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 196
Składniki
Wszystkie składniki ważę już po obraniu, to jest masa netto. Oryginalnie w krajach byłego ZSRR do szakarobu używa się jędrnych, dojrzałych pomidorów ze skórką. Wystarczy je umyć, wykroić nasadę ogonka i pokroić w mniejsze cząstki. Ale my raczej nie lubimy skórek pomidorowych w przetworach, dlatego postanowiłam sparzyć pomidory i zdjąć z nich skórkę. I dopiero wówczas pokroić na kawałki.
Młode ogórki gruntowe wystarczy umyć i pokroić w plasterki. Sałatkowe lepiej obrać ze skórki, a następnie pokroić.
Młodziutkiej cukinii nie trzeba pozbawiać skórki, ale wystarczy pokroić ją w plasterki lub półplasterki.
Czerwoną i zieloną paprykę oczyść z ogonków, gniazd nasiennych i wewnętrznych zgrubień, a następnie pokrój je w grubsze paski. Ząbki czosnku obierz i pokrój w plasterki. Oba kolory cebul pokrój w ćwierć-plasterki.
Zioła (bazylię, pietruszkę i koperek) pokrój niezbyt drobno.
Wszystkie warzywa włóż do bardzo dużej miski, a następnie dodaj świeże zioła oraz czosnek.
Na koniec dodaj jeszcze sól, a po chwili także oliwę lub olej. Wymieszaj wszystko dokładnie i odstaw na godzinę lub dwie.
W tym czasie warzywa powinny wypuścić sporo soku.
Słoiki o pojemności około 330 ml umyj bardzo dokładnie gorącą wodą z płynem, wypłucz i na koniec wyparz wrzątkiem z czajnika albo wypiecz w piekarniku nagrzanym do 120 stopni przez jakieś 15 minut. Zamiast tego możesz po prostu umyć słoiki w zmywarce – ja tak zrobiłam. Słoje napełnij najpierw warzywami, a następnie dodaj pozostały w misce sok, rozdzielając go sprawiedliwie do wszystkich słoików. Gdyby soku było za mało, to należy do każdego słoika dolać po odrobinie wody. Bo zalewa powinna przykryć warzywa.
Do każdego słoika dodaj po łyżeczce cukru i octu winnego lub jabłkowego o mocy 6%. Jeśli zamierzasz użyć octu spirytusowego 10% – dodaj pół łyżeczki na każdy słoik.
Zakręć słoiki i pasteryzuj w kąpieli wodnej przez 20 minut od momentu zagotowania wody w garnku lub pasteryzatorze. Jeśli pasteryzujesz w garnku, to nie zapomnij położyć na dnie jakiejś ściereczki! Gdy upłynie czas pasteryzacji, wyjmij słoiki i postaw na desce lub ściereczce dnem do góry, na pokrywce. Przykryj słoiki grubym ręcznikiem lub kocem, aby mogły stygnąć powoli.
Szakarob w tak zamkniętych słoikach można przechowywać nawet w kuchennej szafce lub w kredensie. Nie musisz więc mieć do tego piwnicy, lodówki ani bardzo zimnej spiżarni, a to ważna informacja. Z podanej proporcji uzyskałam 13 słoików o pojemności 315-330 ml i tak oto łagodna w smaku sałatka witaminowa na zimę jest gotowa. Przygotowałam ją według własnego pomysłu, ale korzystałam z inspiracji, które podaje na blogu. Smacznego!