Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prostota w kuchi jest niedoceniana. Ale ten przepis właśnie to przedstawia i nawiązuje do naszej tradycji bardzo starej. Dzisiaj jest wielki powrót do kiszonek gdyż jak zauważycie kisi się praktycznie wszystko.
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 262
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 190
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 262
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 190
Składniki
Całą kapustę szatkujemy, sposób tej czynności zostawiam do Waszej dyspozycji i możliwości.
Marchewkę obieramy i ścieramy na dużych oczkach.
Ja użyłem 15 l. naczynia - kamionki. Wkładamy na dno całe liście kapusty i dodajemy warstwę kapusty szatkowanej. Na nią posypujemy marchewkę, dodajemy listki laurowe i ziele, zasypujemy wszystko 1 łyżką soli. Nie więcej, ponieważ będzie bardzo słona. I tak postępujemy, aż wykorzystamy całą kapustę. Pamiętamy, aby każdą ułożoną warstwę kapusty ugniatać. Na koniec jeszcze raz ugniatamy i przykrywamy, by kapusta zaczęła puszczać sok. Czynności ugniatania powtarzamy każdego dnia przez 3-4 dni. Staramy się aby jak najszybciej kapusta była zasłonięta sokiem z kapusty.
I tak po 10 dniach możemy już posmakować czy wszystko jest ok z naszą kapustą. Jak kapusta jest przykryta w całości sokiem to możemy w chłodnym miejscu przetrzymywać kiszonkę długi okres. Możemy wykorzystać naszą kapustę do zrobienia np sałatki. Smacznego :-)