Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Choć przygotowanie tradycyjnych powideł ze śliwek węgierek trwa kilka dni, to jest to zdecydowanie gra warta świeczki! Nęcący zapach, naturalnie słodki smak, gęsta konsystencja i piękny głęboki kolor — tradycyjne powidła zachwycają pod każdym względem.
Pyszne, zdrowe, bogate w witaminy powidła z kiwi. Idealne do ciast i serników.
Odsłon: 1371
Idealne do naleśników ,gofrów lub herbatki.Serdecznie polecam:)
Odsłon: 2074
Polecam pyszne , szybkie danie. Połączenie ryżu z warzywami do tego podsmażon...
Odsłon: 815
Jajka faszerowane super przekąska na każdą imprezę lub spotkanie rodzinne. Sz...
Odsłon: 257
Smaczne, sycące i szybkie danie z kurczakiem i makaronem, idealne na różne ok...
Odsłon: 305
Proponuję szybki i tani obiad dla rodziny gotowy w 15 minut, potrzebujemy tyl...
Odsłon: 21684
Polecam pyszne , szybkie danie. Połączenie ryżu z warzywami do tego podsmażon...
Odsłon: 815
Jajka faszerowane super przekąska na każdą imprezę lub spotkanie rodzinne. Sz...
Odsłon: 257
Smaczne, sycące i szybkie danie z kurczakiem i makaronem, idealne na różne ok...
Odsłon: 305
Proponuję szybki i tani obiad dla rodziny gotowy w 15 minut, potrzebujemy tyl...
Odsłon: 21684
Składniki
Śliwki umyj i osusz. Usuń z nich pestki i podziel każdy owoc co najmniej na połowę.
Tak przygotowane węgierki przełóż do rondla lub garnka z grubym dnem i ustaw na kuchence włączonej na niewielkie grzanie.
Śliwki doprowadź do wrzenia na małym ogniu. Koniecznie pamiętaj, by często je mieszać. Niestety mają tendencję do przywierania do dna garnka.
Doprowadzone do wrzenia śliwki gotuj przez około godzinę na małym ogniu, po czym odstaw je do ostudzenia. Najlepsze powidła ze śliwek węgierek wychodzą, gdy gotujemy je przez kilka dni.
Po ostudzeniu śliwek powtórz czynność — doprowadź śliwki do wrzenia na niewielkim ogniu, gotuj przez około godzinę i odstaw do przestudzenia.
Powyższe czynności powtarzaj tak długo, aż śliwki stracą połowę pierwotnej objętości. Wówczas gorące powidła śliwkowe przełóż do czystych, wyparzonych i suchych słoików, zamknij nakrętkami. Gdy powidła w słoikach wystygną, sprawdź stan wieczek — prawidłowo zamknięte słoiki mają pokrywki „wciągnięte” do środka. Jeśli któryś ze słoików się nie zamknął, to możesz przechowywać go przez krótki czas w lodówce.
Gotowe tradycyjne powidła śliwkowe należy przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.
Przepisy Przetwory
Przetwory
Pasta bulionowa z grzybami DIY
Przetwory
Kiszona kapusta z marchwią i kminkiem.
Przetwory
Czerwona kapusta kiszona z jabłkami
Przetwory
Jabłka kiszone w kapuście
Pasta bulionowa z grzybami DIY
Domowa pasta bulionowa z grzybami powstała na początku stycznia jako wariant...
Odsłon: 71
Kiszona kapusta z marchwią i kminkiem.
Kiszona, domowa kapusta z marchwią i kminkiem. Idealna jako dodatek na surówk...
Odsłon: 556