Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Choć przygotowanie tradycyjnych powideł ze śliwek węgierek trwa kilka dni, to jest to zdecydowanie gra warta świeczki! Nęcący zapach, naturalnie słodki smak, gęsta konsystencja i piękny głęboki kolor — tradycyjne powidła zachwycają pod każdym względem.
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 19
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 54
Smakowite danie na większy głód. Z dodatkiem ziemniaków nasycimy największego...
Odsłon: 88
Na wstępie zachwalę nie samo danie, lecz wolnowar, który jest nie tylko wybaw...
Odsłon: 26
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 61
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 19
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 54
Smakowite danie na większy głód. Z dodatkiem ziemniaków nasycimy największego...
Odsłon: 88
Na wstępie zachwalę nie samo danie, lecz wolnowar, który jest nie tylko wybaw...
Odsłon: 26
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 61
Składniki
Śliwki umyj i osusz. Usuń z nich pestki i podziel każdy owoc co najmniej na połowę.
Tak przygotowane węgierki przełóż do rondla lub garnka z grubym dnem i ustaw na kuchence włączonej na niewielkie grzanie.
Śliwki doprowadź do wrzenia na małym ogniu. Koniecznie pamiętaj, by często je mieszać. Niestety mają tendencję do przywierania do dna garnka.
Doprowadzone do wrzenia śliwki gotuj przez około godzinę na małym ogniu, po czym odstaw je do ostudzenia. Najlepsze powidła ze śliwek węgierek wychodzą, gdy gotujemy je przez kilka dni.
Po ostudzeniu śliwek powtórz czynność — doprowadź śliwki do wrzenia na niewielkim ogniu, gotuj przez około godzinę i odstaw do przestudzenia.
Powyższe czynności powtarzaj tak długo, aż śliwki stracą połowę pierwotnej objętości. Wówczas gorące powidła śliwkowe przełóż do czystych, wyparzonych i suchych słoików, zamknij nakrętkami. Gdy powidła w słoikach wystygną, sprawdź stan wieczek — prawidłowo zamknięte słoiki mają pokrywki „wciągnięte” do środka. Jeśli któryś ze słoików się nie zamknął, to możesz przechowywać go przez krótki czas w lodówce.
Gotowe tradycyjne powidła śliwkowe należy przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.