Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Twarde ogórki kiszone będą idealnym dodatkiem do kanapek, sałatek czy innych dań – śniadaniowych czy obiadowych. Są idealnie słone, chrupiące, pełne smaku czosnku i kopru, z lekko pikantną nutą papryczki jalapeno. Fermentacja sprawia, że całość jest też zdrowa – stymuluje aktywność pożytecznych bakterii układu pokarmowego.
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4146
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11352
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6508
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5484
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13535
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5309
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4146
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11352
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6508
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5484
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13535
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5309
Składniki
Ogórki włóż do miski z zimną wodą, wymieszaj je i odstaw na 30 minut, by napęczniały przed włożeniem do słoików.
Po tym czasie wyjmij je i dobrze wyszoruj z zanieczyszczeń.
W dużym garnku zagotuj wodę z dodatkiem soli. Mieszaj do rozpuszczenia soli, a następnie zdejmij z ognia i całkowicie ostudź.
Przygotuj 3 czyste i wypasteryzowane słoiki. Na dnie porozkładaj równomiernie pokrojone w plastry ząbki czosnku, główki kopru, posiekaną papryczkę i czarny pieprz.
Odetnij po 3 mm z obu końcówek każdego ogórka. Włóż je ciasno, pionowo do słoików. Zalej warzywa solanką, całkowicie je przykrywając. Luźno zakręć słoiki i wstaw je do dużego garnka lub miski. Postaw całość w ciemnym miejscu, w temperaturze pokojowej na 3 dni.
Codziennie poluzuj nakrętki i „odbij” słoiki, a następnie je zamknij. Po ok. 3 dniach regularnie co 1-2 dni kosztuj niewielki fragment ogórka, do momentu uzyskania odpowiedniego smaku. Kiedy go osiągniesz, zamknij słoiki i wstaw je do lodówki.
Twarde ogórki kiszone zużyj w ciągu miesiąca.