Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Twarde ogórki kiszone będą idealnym dodatkiem do kanapek, sałatek czy innych dań – śniadaniowych czy obiadowych. Są idealnie słone, chrupiące, pełne smaku czosnku i kopru, z lekko pikantną nutą papryczki jalapeno. Fermentacja sprawia, że całość jest też zdrowa – stymuluje aktywność pożytecznych bakterii układu pokarmowego.
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 9543
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 3118
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 6620
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 9543
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 3118
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 6620
Składniki
Ogórki włóż do miski z zimną wodą, wymieszaj je i odstaw na 30 minut, by napęczniały przed włożeniem do słoików.
Po tym czasie wyjmij je i dobrze wyszoruj z zanieczyszczeń.
W dużym garnku zagotuj wodę z dodatkiem soli. Mieszaj do rozpuszczenia soli, a następnie zdejmij z ognia i całkowicie ostudź.
Przygotuj 3 czyste i wypasteryzowane słoiki. Na dnie porozkładaj równomiernie pokrojone w plastry ząbki czosnku, główki kopru, posiekaną papryczkę i czarny pieprz.
Odetnij po 3 mm z obu końcówek każdego ogórka. Włóż je ciasno, pionowo do słoików. Zalej warzywa solanką, całkowicie je przykrywając. Luźno zakręć słoiki i wstaw je do dużego garnka lub miski. Postaw całość w ciemnym miejscu, w temperaturze pokojowej na 3 dni.
Codziennie poluzuj nakrętki i „odbij” słoiki, a następnie je zamknij. Po ok. 3 dniach regularnie co 1-2 dni kosztuj niewielki fragment ogórka, do momentu uzyskania odpowiedniego smaku. Kiedy go osiągniesz, zamknij słoiki i wstaw je do lodówki.
Twarde ogórki kiszone zużyj w ciągu miesiąca.