Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zielone figi pochodzą z Azji Mniejszej i rosną dziko od czasów starożytnych. Eksperci uważają, że figi mogą być jedną z najstarszych roślin uprawianych przez człowieka, a na kilku stanowiskach archeologicznych odkryto ich pozostałości datowane na 5000 lat p.n.e. W Biblii wspomniano o figach i uważano, że uprawiano je w starożytnym Egipcie i Mezopotamii. Figi uprawiali także Rzymianie i Grecy, a uprawa w tych regionach doprowadziła do ich rozprzestrzenienia się po całym Morzu Śródziemnym, wzdłuż dróg i różnych szlaków handlowych. Figi sprowadzono do Anglii i Europy Zachodniej na początku XVI wieku i w tym czasie hiszpańscy misjonarze przywieźli figi do Nowego Świata w celu sadzenia w ogrodach klasztornych. Dokładne pochodzenie zielonych fig nie jest znane, ponieważ istnieje wiele odmian ogólnie sklasyfikowanych pod tą nazwą. Zielone figi zostały z biegiem czasu udomowione, uprawiane i hodowane, a stale wprowadzane są na rynek nowe odmiany, tworząc odmiany o ulepszonych cechach wzrostu. Obecnie zielone figi rosną w ciepłym, łagodnym klimacie i są szeroko uprawiane na Bliskim Wschodzie i w basenie Morza Śródziemnego, w tym w Egipcie, Iranie, Syrii, Turcji, Grecji, Hiszpanii i Maroku. Zielone figi produkowane są także w Azji, Australii, Afryce i Stanach Zjednoczonych czy też w ogrodach Wielkiej Brytanii. W Stanach Zjednoczonych ponad 98% zielonych fig dostępnych na rynkach komercyjnych rośnie w Kalifornii. Najpopularniejszymi odmianami fig zielonych w tym stanie są Tiger, Sierra i Kadota. W sezonie zielone figi zwykle można znaleźć w pobliżu regionów upraw i są sprzedawane na świeżych rynkach, w wybranych sklepach spożywczych i dystrybutorach. Zielone figi wykorzystano w oryginalnym przepisie na słynne ciasteczko Fig Newton, co oznacza, że po raz pierwszy figi zostały użyte w amerykańskim produkcie komercyjnym. Odmiany deserów z zawiniętymi figami sięgają czasów starożytnych, ale najbardziej prawdopodobny wpływ ciasteczka wiąże się z ciastami figowymi, które były popularne w XIX-wiecznej wiktoriańskiej Anglii. Figi wykorzystywano jako błonnik poprawiający trawienie, a deser skupiający się na figach stał się ulubionym domowym daniem. Z biegiem czasu wypieki figowe zostały wprowadzone do Nowego Świata, a Henry Mitchell opatentował przepis na figowe Newtony w 1892 roku. Fig Newtony były początkowo własnością firmy Kennedy Biscuit Company, która nazywała swoje produkty od różnych przedmieść Bostonu. Ciasteczka z figami zostały nazwane na cześć Newton w stanie Massachusetts i podobno wybrano tę nazwę, ponieważ przedmieście wydawało się urocze i wyrafinowane. W momencie ich wydania Fig Newtons były oznaczone jako ciasta, a później zmieniono je na ciasteczka. Ostatecznie firma Kennedy Biscuit Company została wykupiona przez New York Biscuit Company. W 1890 roku firma ta połączyła się z American Biscuit Company i przekształciła się w National Biscuit Company, później przemianowaną w 1941 roku na Nabisco, nazwę znaną do dziś. Fig Newtony były pierwszym produktem komercyjnym wyprodukowanym w Stanach Zjednoczonych, który zawierał figi. Ciasteczka te były trzecimi najlepiej sprzedającymi się ciasteczkami w Stanach Zjednoczonych w latach 1991 i 1992, a jednym z największych fanów tych ciasteczek jest burmistrz Newton w stanie Massachusetts, który trzyma paczkę fig Newtonów, którą rozdaje odwiedzającym, by wywołać u nich uśmiech
Polecam smaczny chlebek, który przygotujecie prosto i szybko. Chlebek swoją ś...
Odsłon: 26
Idealny włoski makaron na czas jesiennego grzybobrania.
Odsłon: 250
Marynowana dynia, jest interesującym dodatkiem do różnych dań pod warunkiem,...
Odsłon: 775
Pyszne krewetki w marynacie musztardowej na okazję, na święta, na elegancką k...
Odsłon: 83
Jako przyprawa i dodatek do sosów i zup grzybowych.
Odsłon: 1655
Polecam smaczny chlebek, który przygotujecie prosto i szybko. Chlebek swoją ś...
Odsłon: 26
Idealny włoski makaron na czas jesiennego grzybobrania.
Odsłon: 250
Marynowana dynia, jest interesującym dodatkiem do różnych dań pod warunkiem,...
Odsłon: 775
Pyszne krewetki w marynacie musztardowej na okazję, na święta, na elegancką k...
Odsłon: 83
Jako przyprawa i dodatek do sosów i zup grzybowych.
Odsłon: 1655
Składniki
Figi należy pozbierać najlepiej po pierwszych mrozach. Obmyć i obciąć szypułki.
Upakować w miarę ciasno w sloikach figi i zalać wodą letnią z dodatkiem rozpuszczonej łyżeczki cukry (na każdy słoik) i połówki pomarańczy. Następnie wstawić słoik do garnka z wodą i zagotować. Gotować przez ok. 20 minut. Następnie wyciągnąć i odwracają słoik do góry dnem zostawić do wystygnięcia. Gdy pokrywka słika będzie wkęsła lekko znaczy, że przetwory z figami są gotowe. Używać do Ciast i ciasteczek np. słynnych anigelskich / amerykańskich ciasteczkek Newtonów czy do Polskiej Kuti lub żydowskiech Bahlavy.