Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dwie rzeczy czekają Was przed zrobieniem tej sałatki. Po pierwsze- wybór arbuza! Arbuza się nie wącha – arbuza się ostukuje. Nie może być pusty i powinien być w plamy. Arbuzy zawierają aż 91% wody, dzięki czemu są baaardzo odświeżające. Potem sprawdźcie w domu, czy Wasz ocet balsamiczny jest dobrej jakości. Wystarczy wlać na biały talerz trochę octu i spojrzeć, czy widzicie swoje odbicie – jeżeli tak możecie się uśmiechnąć :) - ocet jest doskonały!
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 217
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 792
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 926
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 134
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2821
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 217
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 792
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 926
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 134
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2821
Składniki
Wlej do miski ocet i oliwę. Dodaj liście mięty, wymieszaj.
Rozkrusz przyprawę w mini kostkach Czosnek KNORR, wymieszaj całość trzepaczką.
Dodaj do miski fetę (bez oleju) i pomidorki koktajlowe.
Umyj ogórka, wytrzyj go papierowym ręcznikiem. Teraz odkrój mu obie końcówki, nie zdejmuj skórki. Przekrój go wzdłuż na pół i jeszcze raz na pół. Odkrój pestki, nie będą ci potrzebne. Pokrój ogórka w słupki i dodaj do miski.
Arbuza przekrój na pół i jeszcze raz na pół. Zdejmij pestki przy pomocy małej łyżeczki (najlepiej jej końcem).
Odkrój, nożem do filetowania ryb (jest on elastyczny), miąższ arbuza od jego skóry.
Teraz przekrój ćwiartki arbuza jeszcze raz na pół. Zdejmij pozostałe jeszcze pestki. I pokrój arbuza w nie za cienkie paseczki. Potem te paseczki na pół. I tak pokrojonego arbuza dodaj do miski.
Wymieszaj sałatkę łyżką. Dodaj sól i pieprz do smaku i ponownie wymieszaj.
Najlepiej, aby sałatka postała 3-4 godziny, wtedy smaki się przegryzą. Zobaczysz, jak super komponuje się ocet balsamiczny z miętą i fetą. Pycha!