Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chińska sałatka szparagowa powstała w wyniku poszukiwania nowego sposobu na przygotowanie szparagów, których mam wielką obfitość. Jak już bowiem wspominałam na Facebooku – zrobiłam duży zakup szparagów prosto z plantacji, więc teraz mogę poszaleć. Nawiasem mówiąc – te szparagi są wspaniałe! Świeże i kruche, nigdy nie miałam lepszych do dyspozycji, więc i dania z nich są wyśmienite. Ta sałatka bardzo dobrze pasuje do ryżu i marynowanego tofu albo mięsa z patelni grillowej. Lub po prostu z grilla. Umownie nazwałam ją “chińską”, ale tak naprawdę pomysł na sposób przyprawienia i podania pochodzi po prostu z kuchni krajów Azji południowo-wschodniej.
Moja kolejna propozycja dla makaroniarzy.
Odsłon: 72
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 14868
Czy to najlepsze brownie jakie zjesz:owszem
Odsłon: 156
Moja kolejna propozycja dla makaroniarzy.
Odsłon: 72
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 14868
Czy to najlepsze brownie jakie zjesz:owszem
Odsłon: 156
Składniki
Połącz składniki sosu i podgrzej lekko w rondelku, aby cukier lub miód całkiem się rozpuścił, a składniki się połączyły. Odstaw na bok.
Sezam upraż delikatnie na suchej patelni, mieszając. Odstaw na bok.
Białe szparagi umyj i obierz, odcinając zdrewniałe końcówki.
Zielonych szparagów nie trzeba obierać, wystarczy odłamać twarde i jasne, zdrewniałe końce (same złamią się w odpowiednim miejscu).
Oba rodzaje szparagów pokrój w 2-3-centymetrowe kawałki. Główki odłóż do oddzielnej miseczki.
W garnku zagotuj niewielką ilość osolonej wody z odrobiną cukru, który zawsze dodaję do gotowania szparagów. Bo niewielki dodatek cukru wspaniale podkreśla i zaokrągla smak szparagów – więc chyba warto go dodać, prawda? Do wrzątku wrzuć białe i zielone szparagi (ale bez główek, które dodasz później). Gotuj szparagi przez 3 minuty, a następnie dodaj główki i gotuj przez kolejne 2 minuty. Na koniec odcedź na sicie i przelej zimną wodą. Na zdjęciu - nierozgotowana szparagowa główka, pyszna!
Osusz szparagi ręcznikiem kuchennym, zanim przystąpisz do ich wymieszania z sosem.
Przestudzone i osuszone szparagi wymieszaj z przygotowanym sosem i uprażonym sezamem. Odstaw na kilka minut, zanim podasz na stół. W tym czasie pięknie zharmonizują się smaki sałatki.
Jak podawać szparagi na sposób azjatycki? Oczywiście – jak zawsze, czyli najprościej, jak się da. Przede wszystkim – w temperaturze pokojowej. Nie gorące i nie z lodówki. Najlepiej z ugotowanym na sypko ryżem oraz jakąś surówką, kiszonką i dodatkiem białkowym. Ja wybrałam tofu marynowane, ale może być ryba, dowolne mięso czy owoce morza. Bo chińska sałatka szparagowa pasuje do wielu azjatyckich dań.
I - co ważne - bardzo dobrze komponuje się z potrawami przygotowanymi na grillu lub ewentualnie na patelni grillowej. Jest aromatyczna, pyszna i łatwa do przygotowania, a już szczególnie w sezonie szparagowym. Koniecznie musisz jej spróbować!