Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czerwona kapusta zasmażana z jabłkami lub suszoną żurawiną jest doskonałym dodatkiem do kaczki, gęsi pieczonej. W Wielkopolsce daniem świątecznym jest zestaw - gęś, modra kapusta i parowańce, ale modra kapusta zasmażana świetnie komponuje się też z pieczenią w sosie, zrazami i schabowym.
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 21
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 77
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 166
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 193
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 21
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 77
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 166
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 193
Składniki
Szatkujemy drobno kapustę, zalewamy wrzątkiem i po kilku minutach odcedzamy. Następnie zalewamy odcedzoną kapustę zimną wodą do połowy ( nie zalewamy całej, niech wystaje ponad wodę ). Wsypujemy jedną łyżeczkę soli, przykrywamy pokrywką i gotujemy. Kiedy woda zacznie wrzeć wrzucamy do kapusty pokrojone w kostkę jabłko ( może być ze skórką ) lub garść suszonej żurawiny oraz 2 goździki. Gotujemy kapustę do miękkości, lecz tak, aby się nie rozgotowała ( ok.15- 20 min ). Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, podsmażamy na szklisto drobno pokrojoną cebulę. Kiedy cebula będzie gotowa podsypujemy ją mąką i mieszamy intensywnie, robimy zasmażkę. Mąkę podsmażamy 1-2 min, żeby straciła surowiznę, ale się nie zrumieniła. Łączymy zasmażkę z kapustą i przyprawiamy do smaku octem lub cytryną, pieprzem, cukrem i solą . Można na koniec dodać 2 łyżki tłuszczu z upieczonego drobiu dla wzbogacenia smaku kapusty. Tak robiła moja babcia. Oczywiście wtedy, gdy kapustę serwowała do pieczonego drobiu.