Do góry

Sałatki Przepis na:

Kalarepa duszona w mleku

Kalarepa duszona w mleku

Autor:

Przepisów i artykułów: 177 Ocena: 19958

Dodano:

Odsłon: 32938

Bardzo lubię kalarepę na surowo – sporo posadziłam jej w ogrodzie i teraz tylko ją myję, obieram, kroję na plastry i chrupię. Jednak czasem warto spróbować czegoś nowego – i tak dzisiaj propozycja kalarepy duszonej. Będziemy ją dusić w mleku, które nada kapustce wyjątkową delikatność. Dodamy też koperek – jako kropka nad i :)

Składniki

  • 2 kalarepy
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżka mąki
  • Sól
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka masła
  • koper – ilość według uznania
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Zaczynamy od umycia i obrania kalarepy. Następnie kroimy ją w drobną kosteczkę.

  2. Do garnka przelewamy mleko, dodajmy cukier i masło. Włączamy malutki gaz i naszą miksturę doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy kalarepkę i gotujemy od 20 do 30 minut – aż kapustka zrobi się miękka. Pod koniec solimy i dodajemy posiekany koperek.

  3. Aby zagęścić sos, rozrabiam w miseczce mąkę dolewając do niej płyn, w którym dusi się kalarepa. Następnie wlewam go do rondelka, mieszam i wyłączam gaz.

  4. Taka duszona kalarepa jest delikatna i miękka i doskonale uzupełnia obiad. Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń