Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo lubię kalarepę na surowo – sporo posadziłam jej w ogrodzie i teraz tylko ją myję, obieram, kroję na plastry i chrupię. Jednak czasem warto spróbować czegoś nowego – i tak dzisiaj propozycja kalarepy duszonej. Będziemy ją dusić w mleku, które nada kapustce wyjątkową delikatność. Dodamy też koperek – jako kropka nad i :)
lekki jak chmurka, łatwy, pyszny i szybki w przygotowaniu -sernik idealny :-)
Odsłon: 92019
Polecam. Na co dzień i od święta.
Odsłon: 1344
Dzisiaj steki z kalafiora z sosem pomidorowo - paprykowym z dodatkiem mięsa m...
Odsłon: 91
Polecam. Może być na śniadanie, może być na kolację. Samo dobro.
Odsłon: 4416
Soczysta pieczeń świąteczna.
Odsłon: 142
lekki jak chmurka, łatwy, pyszny i szybki w przygotowaniu -sernik idealny :-)
Odsłon: 92019
Polecam. Na co dzień i od święta.
Odsłon: 1344
Dzisiaj steki z kalafiora z sosem pomidorowo - paprykowym z dodatkiem mięsa m...
Odsłon: 91
Polecam. Może być na śniadanie, może być na kolację. Samo dobro.
Odsłon: 4416
Soczysta pieczeń świąteczna.
Odsłon: 142
Składniki
Zaczynamy od umycia i obrania kalarepy. Następnie kroimy ją w drobną kosteczkę.
Do garnka przelewamy mleko, dodajmy cukier i masło. Włączamy malutki gaz i naszą miksturę doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy kalarepkę i gotujemy od 20 do 30 minut – aż kapustka zrobi się miękka. Pod koniec solimy i dodajemy posiekany koperek.
Aby zagęścić sos, rozrabiam w miseczce mąkę dolewając do niej płyn, w którym dusi się kalarepa. Następnie wlewam go do rondelka, mieszam i wyłączam gaz.
Taka duszona kalarepa jest delikatna i miękka i doskonale uzupełnia obiad. Smacznego!!!