Sałatki Przepis na:
Kalarepa duszona w mleku

Przepisów i artykułów: 177 Ocena: 19958
Dodano: 18.08.2015
Odsłon: 32938
Składniki
- 2 kalarepy
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżka mąki
- Sól
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka masła
- koper – ilość według uznania
3-4 os. | 60 min | łatwe | tanie |
Przygotowanie
-
Zaczynamy od umycia i obrania kalarepy. Następnie kroimy ją w drobną kosteczkę.
-
Do garnka przelewamy mleko, dodajmy cukier i masło. Włączamy malutki gaz i naszą miksturę doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy kalarepkę i gotujemy od 20 do 30 minut – aż kapustka zrobi się miękka. Pod koniec solimy i dodajemy posiekany koperek.
-
Aby zagęścić sos, rozrabiam w miseczce mąkę dolewając do niej płyn, w którym dusi się kalarepa. Następnie wlewam go do rondelka, mieszam i wyłączam gaz.
-
Taka duszona kalarepa jest delikatna i miękka i doskonale uzupełnia obiad. Smacznego!!!
Komentarze do przepisu (1)

GREGORHSPEED 18 sierpnia 2015Zgłoś do usunięcia
Bardzo lubię <30 Kto głosował? | Odpowiedz