Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Co prawda sezon na kapustę kwaszoną powoli mija, ale ta surówka smakuje cały rok - bomba witaminowa. Ot co...
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13840
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1594
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15452
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6299
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13840
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1594
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15452
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6299
Składniki
Kapustę kwaszoną pokroić na mniejsze kawałki, paprykę i cebulę pokroić w kostkę, marchewkę i jabłko zetrzeć na tarce na wiórki, natkę posiekać - wszystkie składniki wrzucić do miski, wymieszać.
Do słoika wlać ocet balsamiczny i 4 łyżki przegotowanej wody, dodać cukier puder, pieprz. Energicznie wstrząsać, by powstała jednolita mieszanina. Następnie dolać oliwę z oliwek i ponownie wstrząsać, by powstała tym razem emulsja.
Na pół godziny przed podaniem wlać sos do surówki, wymieszać i ew. dosolić - ostrożnie, bo kapusta może być już wystarczająco słona; opcjonalnie można dodać szczyptę czubrycy. Surówka pasuje i do ryby i do mięs, nawet do blinów - jeśli ktoś lubi "na słono".