Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Co prawda sezon na kapustę kwaszoną powoli mija, ale ta surówka smakuje cały rok - bomba witaminowa. Ot co...
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3922
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 415209
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2497
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3922
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 415209
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2497
Składniki
Kapustę kwaszoną pokroić na mniejsze kawałki, paprykę i cebulę pokroić w kostkę, marchewkę i jabłko zetrzeć na tarce na wiórki, natkę posiekać - wszystkie składniki wrzucić do miski, wymieszać.
Do słoika wlać ocet balsamiczny i 4 łyżki przegotowanej wody, dodać cukier puder, pieprz. Energicznie wstrząsać, by powstała jednolita mieszanina. Następnie dolać oliwę z oliwek i ponownie wstrząsać, by powstała tym razem emulsja.
Na pół godziny przed podaniem wlać sos do surówki, wymieszać i ew. dosolić - ostrożnie, bo kapusta może być już wystarczająco słona; opcjonalnie można dodać szczyptę czubrycy. Surówka pasuje i do ryby i do mięs, nawet do blinów - jeśli ktoś lubi "na słono".