Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka a'la sushi

Sałatka a'la sushi

Autor:

Przepisów i artykułów: 254 Ocena: 1198

Dodano:

Odsłon: 4020

Imprezowa sałatka z łososiem na wzór sushi. Pyszna. Warstwowa zawsze ładnie wygląda na stole.

Składniki

  • 200 g ryżu do sushi
  • 50 ml octu jabłkowego
  • 5 łyżek cukru
  • 4 łyżki sosu sojowego ( u mnie ciemny )
  • 2 awokado
  • zielony ogórek
  • ok. 70 g imbiru marynowanego
  • 250 g łososia wędzonego na zimno bez skóry
  • 4 listki alg morskich
  • 4 łyżki majonezu
  • łyżka wasabi
  • 2 łyżeczki sezamu
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Sałatka a'la sushi

Przygotowanie

  1. Ryż ugotować wg. przepisu na opakowaniu. Z octu jabłkowego, cukru i sosu sojowego zrobić miksturę i dodać do jeszcze ciepłego ryżu, wymieszać. Pozostawić do wystudzenia.
    Awokado obrać, usunąć pestkę i pokroić w drobną kostkę. Ogórek pokroić w drobną kostkę. Łososia też pokroić w kostkę. Algi pociąć na kawałki na ok. 2×2 cm. Imbir pokroić na mniejsze części. Majonez wymieszać z wasabi.
    Dno salaterki ( średnica 20 cm ) przykryć algami. Na algi wyłożyć połowę ryżu. Ryż posmarować połową majonezu z wasabi. Teraz ogórek, połowa porcji łososia i imbir. Na imbir ponownie algi i pozostały ryż. Znowu majonez z wasabi. Teraz awokado i pozostały łosoś. Wierzch posypać sezamem, wcześniej delikatnie prażonym na suchej patelni. Schłodzić ok. 2 godzin.
    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń