Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka brokułowa z fetą i czarnymi oliwkami

Sałatka brokułowa z fetą i czarnymi oliwkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 323 Ocena: 3361

Dodano:

Odsłon: 936

Sałatka brokułowa z serem feta i czarnymi oliwkami to bardzo smaczna i efektowna przekąska, która idealnie nadaje się na różnego rodzaju przyjęcia, sprawdzi się także na śniadanie, kolację, czy do pracy. Połączenie brokuła, sera feta i oliwek świetnie się ze sobą komponuje a wyśmienitego smaku dodaje sałatce sos czosnkowy na bazie majonzu. Polecam do wypróbowania przepisu.

Składniki

  • 1 duży brokuł
  • 200 g sera typu feta
  • 2 garście czarnych oliwek bez pestek
  • 3-4 łyżki majonezu
  • 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego
  • czarny pieprz
  • sól
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Sałatka brokułowa z fetą i czarnymi oliwkami

Przygotowanie

  1. W miseczce umieszczamy majonez, dodajemy czosnek granulowany, odrobinę soli oraz czarny pieprz i wszystko dokładnie mieszamy.

  2. Do garnka przekładamy podzielonego na mniejsze różyczki brokuła, zalewamy wodą i gotujemy około 5-7 minut pod przykryciem, po czym studzimy. Brokuła można również ugotować na parze. Ugotowanego i wystudzonego brokuła kroimy na mniejsze kawałki. Ser typu feta kroimy w niewielką kostkę.
    Na płaskich talerzach układamy pokrojonego brokuła, na warstwie brokuła umieszczamy kawałki sera a na wierzchu układamy czarne oliwki. Tak przygotowaną sałatkę polewamy wcześniej przygotowanym sosem. Gotową sałatkę wstawiamy na pół godziny do lodówki aby wszystkie smaki się przegryzły.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń