Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka na czas odpoczynku
blacha, piekarnik/ grill, miska
Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...
Odsłon: 28
Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...
Odsłon: 278
Kołduny tyszkiewiczowskie to wyjątkowe danie, które pochodzi z książki kuchar...
Odsłon: 1213
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 121
Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...
Odsłon: 28
Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...
Odsłon: 278
Kołduny tyszkiewiczowskie to wyjątkowe danie, które pochodzi z książki kuchar...
Odsłon: 1213
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 121
Składniki
Rozpalamy grilla/ nagrzewamy piekarnik(ok 200*C) następnie kroimy cebulę w drobną kostkę, pomidory rozkrawamy na 4 części(Opcjonalnie usuwamy skórkę). Cukinie kroimy na około 2cm plastry. Paprykę kroimy na średnią kostkę, następnie przekładamy wszystko na blachę do pieczenia(ważne by nie przeciekała), polewamy dużą ilością oleju z oliwki. Dodajemy sól, pieprz a jeśli mamy, to jeszcze przyprawę do dań z grilla.
Ziemniaki kroimy na mniej więcej takie części jak pomidory. Oddzielamy ziemniaki od reszty. I sowicie doprawiamy kurkumą solą i papryką w proszku, polewamy olejem i mieszamy do momentu, aż przyprawy będą dobrze rozprowadzone po ziemniakach.
Warzywa przesuwamy na jedną część blachy natomiast na drugiej kładziemy ziemniaki. Ważne jest aby wszystko było dobrze obtoczone w oliwie. Jeśli jest wkładamy wszystko do grilla/piekarnika i pieczemy do momentu, aż pomidory będą lekko przypieczone bądź cukinia będzie gotowa(Kwestia tego jak pokroimy)(Jeśli pokroiliśmy na około 3cm to powinno być gotowe po ok 15min). Jeśli ziemniaki są do tego momentu gotowe to przekładamy je również.
Sałatę kroimy na odpowiadające nam kawałki, dodajemy przyprawy, i łączymy wszystko z listy 1 po czym mieszamy. I sałatka gotowa.
Jeżeli zostanie nam oliwa z Sałatki nie wylewamy jej. Czosnek przepuść przez wyciskarkę/pokrój na drobno, dodaj go do oliwy wymieszaj i obtocz kromki w tej oliwie a następnie podsmaż na patelnie/grillu do momentu zarumienienia I sałatka gotowa, a jeśli nie masz oliwy posmaruj chleb masłem i dodaj czosnek.