Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka jajeczna z groszkiem i pieczarkami

Sałatka jajeczna z groszkiem i pieczarkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 475 Ocena: 3278

Dodano:

Odsłon: 4727

Smaczna sałatka z niewielu składników, która pasuje do kanapek, pieczonego mięsa lub jako samodzielna przekąska.

Składniki

  • 4 jajka
  • 5 pieczarek
  • 0,5 cebuli
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 100g zółtego sera
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 2-3 łyżki majonezu
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Sałatka jajeczna z groszkiem i pieczarkami

Przygotowanie

  1. Pieczarki obrałam i starłam na tarce na grubych oczkach. Cebulę obrałam i pół pokroiłam w drobną kostkę. Na patelni rozgrzałam łyżkę oleju i wrzuciłam cebulę. Zeszkliłam ją i dodałam starte pieczarki. Smażyłam je przez kilka minut. Najpierw pieczarki puściły sos. Wtedy je trochę doprawiłam solą i pieprzem i smażyłam dalej aż cały sos odparował. Pieczarki odstawiłam do wystudzenia. Jajka ugotowałam na twardo, wystudziłam je w zimnej wodzie i obrałam ze skorupek. Pokroiłam je w drobną kostkę. Groszek odcedziłam na sicie z zalewy i przełożyłam do miski. Dodałam pieczarki, jajka, posiekany szczypiorek i starty na tarce na grubych oczkach ser żółty. Wszystko doprawiłam do smaku solą i pieprzem. Dodałam majonez i dokładnie wymieszałam. Sałatkę przełożyłam do salaterki i schłodziłam przez kilka godzin w lodówce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń