Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Znudziła ci się poczciwa sałatka jarzynowa, która króluje na polskich stołach we wszystkie święta? Nie musisz wertować książek kucharskich, by wnieść w świąteczne menu powiew świeżości. Przygotuj ulubione składniki i ułóż je warstwami, zamiast wymieszać z sosem. To taka sałatka, która nigdy się nie znudzi!
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 37376
Nie ma co ukrywać. To nie jest dietetyczne danie. :D Jest mega kaloryczne ale...
Odsłon: 48
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 124
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 112
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 37376
Nie ma co ukrywać. To nie jest dietetyczne danie. :D Jest mega kaloryczne ale...
Odsłon: 48
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 124
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 112
Składniki
Obierz ziemniaki i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Poczekaj, aż wystygną (najlepiej ugotuj je dzień przed przygotowaniem sałatki) i pokrój w niedużą kostkę.
Ugotuj jajka na twardo (8-10 minut od momentu zagotowania się wody). Obierz i posiekaj.
Odcedź pieczarki. Posiekaj szczypiorek. Żółty ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Szynkę pokrój w kosteczkę.
Połącz majonez ze śmietaną. Dokładnie wymieszaj. Dopraw pieprzem ziołowym, zmielonym pieprzem ziarnistym i solą. Przełóż do rękawa cukierniczego lub po prostu foliowego woreczka, z którego – pod odcięciu rogu – wyciśniesz sos cienką strużką.
Przygotuj dużą salaterkę (taką, która pomieści wszystkie składniki sałatki). Wyłóż ją folią spożywczą. Na dnie salaterki kapeluszami do dołu ułóż pieczarki. Wyciśnij na nie równomiernie niewielką porcję sosu.
Przysyp pieczarki warstwą szczypiorku. Następnie po kolei układaj kolejne warstwy – sera żółtego, szynki, jajek, ziemniaków. Pomiędzy warstwy zawsze wyciskaj porcję sosu. Nim to zrobisz, poprzednią warstwę lekko dociskaj dłonią lub łyżką.
Po wyczerpaniu składników, owiń salaterkę folią spożywczą i wstaw na kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc). Przed podaniem sałatki przykryj salaterkę talerzem o nieco większej średnicy i odwróć ją (razem z talerzem) do góry dnem. Zdejmij salaterkę razem z folią spożywczą.