Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smakowita, kolorowa sałatka z kurczakiem, chrupiącym bekonem, jajkiem i warzywami do tego bardzo pyszny sos. Wyśmienicie prezentuje się na stole i może zastąpić obiad. Jest bardzo dobra na każdą domową imprezę, znika błyskawicznie i każdy chce jej spróbować.
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 324
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11127
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3745
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1287
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 324
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11127
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3745
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1287
Składniki
Pierś z kurczaka kroimy w małe poprzeczne kawałki. W miseczce mieszamy olej, sos sojowy , miód i wędzoną paprykę , wkładamy kurczaka obtaczamy dokładnie w marynacie i odkładamy na 30 minut do lodówki. Bekon smażymy na patelni na rumiano z obu stron i wyjmujemy na ręcznik papierowy.
Na tłuszczu który wytopił się z bekonu, smażymy pierś z kurczaka z obu stron, następnie przykrywamy patelnię i pozwalamy chwilkę mu się dojść, do czasu aż nie będzie w środku surowy. Jajka gotujemy na twardo. Awokado przekrajamy na pół, wyjmujemy pestkę, kroimy w talarki i skrapiamy sokiem z cytryny aby nie ściemniało. W miseczce mieszamy ze sobą wszystkie składniki na sos, aż się ładnie połączą. Odstawiamy.
Teraz przygotowujemy półmisek, na którym układamy pokrojoną lub porwaną na kawałki sałatę, polewamy ją odrobiną sosu. Na sałatę układamy kolejno obok siebie w rzędach pokrojone w talarki awokado, połamany na kawałki bekon, następnie pokrojone w ósemki lub ćwiartki jajka ugotowane na twardo, w połówki pokrojone koktajlowe pomidorki, pokrojonego w plasterki kurczaka, którego posypujemy pokrojoną w pół plasterki czerwoną cebulą, następnie na końcu awokado. Górę sałatki można (jak kto lubi) posypać pokrojonym koperkiem i szczypiorkiem. Polewamy sosem i podajemy.
Układ rzędów na sałacie jest każdemu z osobna w/g własnego uznania dowolny. Przy wykonaniu tej sałatki posiłkowałem się stroną internetową https://www.swojskiejedzonko.com z wprowadzonymi mi odpowiadającymi zmianami.