Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smakowita, kolorowa sałatka z kurczakiem, chrupiącym bekonem, jajkiem i warzywami do tego bardzo pyszny sos. Wyśmienicie prezentuje się na stole i może zastąpić obiad. Jest bardzo dobra na każdą domową imprezę, znika błyskawicznie i każdy chce jej spróbować.
Najpopularniejsze pierogi z mięsem w kuchni polskiej, czyli mięso z rosołu, t...
Odsłon: 326
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 2482
Przepis dnia
Delikatne mięso wieprzowe w rumianym sosie cebulowym to doskonała propozycja...
Odsłon: 4861
Nigdy nie zapiekalam jajka w piekarniku, a dziś wypróbowałam, czy tak można i...
Odsłon: 107
Taco z kurczakiem to eksplozja smaków i kolorów, które rozgrzeją każde spotka...
Odsłon: 1581
Najpopularniejsze pierogi z mięsem w kuchni polskiej, czyli mięso z rosołu, t...
Odsłon: 326
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 2482
Przepis dnia
Delikatne mięso wieprzowe w rumianym sosie cebulowym to doskonała propozycja...
Odsłon: 4861
Nigdy nie zapiekalam jajka w piekarniku, a dziś wypróbowałam, czy tak można i...
Odsłon: 107
Taco z kurczakiem to eksplozja smaków i kolorów, które rozgrzeją każde spotka...
Odsłon: 1581
Składniki
Pierś z kurczaka kroimy w małe poprzeczne kawałki. W miseczce mieszamy olej, sos sojowy , miód i wędzoną paprykę , wkładamy kurczaka obtaczamy dokładnie w marynacie i odkładamy na 30 minut do lodówki. Bekon smażymy na patelni na rumiano z obu stron i wyjmujemy na ręcznik papierowy.
Na tłuszczu który wytopił się z bekonu, smażymy pierś z kurczaka z obu stron, następnie przykrywamy patelnię i pozwalamy chwilkę mu się dojść, do czasu aż nie będzie w środku surowy. Jajka gotujemy na twardo. Awokado przekrajamy na pół, wyjmujemy pestkę, kroimy w talarki i skrapiamy sokiem z cytryny aby nie ściemniało. W miseczce mieszamy ze sobą wszystkie składniki na sos, aż się ładnie połączą. Odstawiamy.
Teraz przygotowujemy półmisek, na którym układamy pokrojoną lub porwaną na kawałki sałatę, polewamy ją odrobiną sosu. Na sałatę układamy kolejno obok siebie w rzędach pokrojone w talarki awokado, połamany na kawałki bekon, następnie pokrojone w ósemki lub ćwiartki jajka ugotowane na twardo, w połówki pokrojone koktajlowe pomidorki, pokrojonego w plasterki kurczaka, którego posypujemy pokrojoną w pół plasterki czerwoną cebulą, następnie na końcu awokado. Górę sałatki można (jak kto lubi) posypać pokrojonym koperkiem i szczypiorkiem. Polewamy sosem i podajemy.
Układ rzędów na sałacie jest każdemu z osobna w/g własnego uznania dowolny. Przy wykonaniu tej sałatki posiłkowałem się stroną internetową https://www.swojskiejedzonko.com z wprowadzonymi mi odpowiadającymi zmianami.