Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wiosna w pełni. Stoły na straganach uginają się już od krajowych warzyw. Wkrótce dołączą do nich owoce. Jeśli zdarza ci się odwiedzać osiedlowe targowisko, z pewnością wracasz z torbą pełną nowalijek. Być może czasem nawet nie masz od razu pomysłu, na co je przeznaczysz – po prostu kuszą zapachem, kolorami. Co zrobić z tą obfitością warzyw? Dobrym pomysłem jest sałatka „straganowa”!
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 1762
Polecam, pychota.
Odsłon: 583
Zwykła surówka z rzodkwi i marchewki , za to soczysta i pięknie podana.
Odsłon: 475
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 1762
Polecam, pychota.
Odsłon: 583
Zwykła surówka z rzodkwi i marchewki , za to soczysta i pięknie podana.
Odsłon: 475
Składniki
Wyszoruj ziemniaki i ugotuj al dente. Odcedź i przestudź. Pokrój w kostkę.
Umyj rzodkiewki. Usuń ogonki i liście (liście możesz posiekać i także dodać do sałatki lub wykorzystać do innego celu – są jadalne!). Pokrój korzenie na półplasterki.
Opłucz ogórki i także pokrój na półplasterki.
Przygotuj zieleninę. Może to być koperek, szczypiorek, natka pietruszki lub rzodkiewki, liście szpinaku... Opłucz je, posiekaj drobno i odmierz 2-4 łyżki – według uznania.
Połącz w misce wszystkie pokrojone składniki sałatki. Dodaj sos. Wymieszaj. Wstaw na co najmniej godzinę do lodówki, by przegryzły się smaki.
Obierz i posiekaj drobno cebulę i czosnek. Połącz ze śmietaną. Wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.