Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na obiad była orzeźwiająca sałatka z arbuza, melona i fety z miętą, więc dziś o niej słów parę. Jest fantastyczna na obecne upały. Mąż zjadł ją z kromką chleba, ja nie zagryzałam niczym, a obiad popiliśmy kieliszkiem greckiej retsiny. Bo ta sałatka wydała mi się taka grecka w swoim klimacie, że tylko retsina do niej pasowała. Sałatka Jest lekka, soczysta i pyszna. I bardzo łatwa do zrobienia! Dla chętnych - można przygotować ją według zasad kuchni pięciu przemian.
Pyszna i prosta pasta jajeczna.w sam raz do razowego chleba :)
Odsłon: 97
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 195
Smaczny, efektowny, a przy tym prosty w przygotowaniu placek.
Odsłon: 209
Pyszna i prosta pasta jajeczna.w sam raz do razowego chleba :)
Odsłon: 97
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 195
Smaczny, efektowny, a przy tym prosty w przygotowaniu placek.
Odsłon: 209
Składniki
Melona i arbuza obierz ze skóry, pozbądź się pestek i pokrój w niedużą kostkę – taką o boku 1-1,5 cm. Włóż do sporej miski.
Liście mięty pokrój w paski i dodaj do owoców, wymieszaj pobieżnie.
Fetę odcedź z zalewy i również pokrój w kostkę podobnej wielkości. Wraz z oliwkami i solą dodaj do miski, przemieszaj ponownie.
Teraz kolej na sok z cytryny + mieszanie, następnie listki tymianku + mieszanie, oliwę + mieszanie. Na koniec pieprz i dokładne już wymieszanie.
Można też układać składniki kolejno warstwami i całość wymieszać dopiero na samym końcu, jednak zachowanie kolejności jest bardzo ważne, jeśli chcesz przygotować sałatkę zgodnie z zasadą pięciu przemian.
Odstaw sałatkę na pół godziny do lodówki – niech się schłodzi, a smaki się zharmonizują. Z owoców wypłynie dużo soku, który w połączeniu z pozostałymi przyprawami stworzy smaczny sos. Możesz do niego podać kawałek chleba albo po prostu wypić. Sałatka z arbuza dobrze się sprawdzi na przyjęciu z grillem. W sam raz na lato! Smacznego.
Dla przypomnienia – oznaczenia w nawiasach to smaki (przemiany): Sł-słodki, O-ostry, Sn-słony, K-kwaśny, G-gorzki.