Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na obiad była orzeźwiająca sałatka z arbuza, melona i fety z miętą, więc dziś o niej słów parę. Jest fantastyczna na obecne upały. Mąż zjadł ją z kromką chleba, ja nie zagryzałam niczym, a obiad popiliśmy kieliszkiem greckiej retsiny. Bo ta sałatka wydała mi się taka grecka w swoim klimacie, że tylko retsina do niej pasowała. Sałatka Jest lekka, soczysta i pyszna. I bardzo łatwa do zrobienia! Dla chętnych - można przygotować ją według zasad kuchni pięciu przemian.
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 346
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z kopytkami, brokułami oraz polędw...
Odsłon: 6186
Przepis na proste i szybkie w przygotowaniu kluseczki z twarogu, mąki i jajek...
Odsłon: 1379
Sznycel wiedeński (Wiener Schnitzel) to tradycyjne danie kuchni austriackiej....
Odsłon: 2874
Spaghetti Carbonara to jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. Jest...
Odsłon: 10057
Przepis na smażonego łososia z dodatkiem kremowego szpinaku. To proste, ale p...
Odsłon: 509
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 346
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z kopytkami, brokułami oraz polędw...
Odsłon: 6186
Przepis na proste i szybkie w przygotowaniu kluseczki z twarogu, mąki i jajek...
Odsłon: 1379
Sznycel wiedeński (Wiener Schnitzel) to tradycyjne danie kuchni austriackiej....
Odsłon: 2874
Spaghetti Carbonara to jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. Jest...
Odsłon: 10057
Przepis na smażonego łososia z dodatkiem kremowego szpinaku. To proste, ale p...
Odsłon: 509
Składniki
Melona i arbuza obierz ze skóry, pozbądź się pestek i pokrój w niedużą kostkę – taką o boku 1-1,5 cm. Włóż do sporej miski.
Liście mięty pokrój w paski i dodaj do owoców, wymieszaj pobieżnie.
Fetę odcedź z zalewy i również pokrój w kostkę podobnej wielkości. Wraz z oliwkami i solą dodaj do miski, przemieszaj ponownie.
Teraz kolej na sok z cytryny + mieszanie, następnie listki tymianku + mieszanie, oliwę + mieszanie. Na koniec pieprz i dokładne już wymieszanie.
Można też układać składniki kolejno warstwami i całość wymieszać dopiero na samym końcu, jednak zachowanie kolejności jest bardzo ważne, jeśli chcesz przygotować sałatkę zgodnie z zasadą pięciu przemian.
Odstaw sałatkę na pół godziny do lodówki – niech się schłodzi, a smaki się zharmonizują. Z owoców wypłynie dużo soku, który w połączeniu z pozostałymi przyprawami stworzy smaczny sos. Możesz do niego podać kawałek chleba albo po prostu wypić. Sałatka z arbuza dobrze się sprawdzi na przyjęciu z grillem. W sam raz na lato! Smacznego.
Dla przypomnienia – oznaczenia w nawiasach to smaki (przemiany): Sł-słodki, O-ostry, Sn-słony, K-kwaśny, G-gorzki.