Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka z buraków w majonezowo- tuńczykowym sosie

Sałatka z buraków w majonezowo- tuńczykowym sosie

Autor:

Przepisów i artykułów: 2156 Ocena: 47979

Dodano:

Odsłon: 8194

Wielbiciele buraków nie będą zawiedzeni. Smakosze połączenia burak-śledź będą wołać o dokładkę.

Składniki

  • 500 g buraków
  • 2 jajka
  • 2 ogórki konserwowe
  • 4 kawałki papryki konserwowej
  • 1 czerwona cebula
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 mała puszka kukurydzy konserwowej
  • 2 łyżki majonezu
  • 80 g tuńczyka w sosie własnym
  • sól, pieprz
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Buraki czyścimy, owijamy w folię aluminiową, przekładamy na blaszkę do pieczenia i zapiekamy 90 min w 180°C. (Długość pieczenia zależny jest od wielkości buraków. Proponujemy większe pokroić na mniejsze części i osobno zawinąć w folię.) Studzimy, obieramy i kroimy w kostkę.
    Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy, kroimy w kostkę.
    Ogórki i paprykę kroimy w kostkę.
    Cebulę siekamy.
    Natkę siekamy.
    Kukurydzę osączamy z zalewy.
    Majonez łączymy z tuńczykiem (razem z zalewą), blendujemy.
    Wszystkie składniki łączymy ze sobą.
    Sałatkę doprawiamy solą i pieprzem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń