Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tym razem zapraszam Was na safari po ogrodach warzywnych całego świata. Nie wiem czy wiecie, ale historia zielonego groszku, od którego wywodzi się jego cukrowa odmiana, zaczęła się 10 tysięcy lat temu. Początkowo uprawiany był w Chinach i w Indiach. W średniowieczu groszek trafił do Europy. Natomiast avocado jest znane i hodowane od dawna w południowo-środkowym Meksyku. Owoce te były jednym z podstawowych składników diety Azteków. Sałata, bez której trudno wyobrazić sobie choćby wiosenną kanapkę, jest warzywem znanym i popularnym już w Starożytnej Grecji i Rzymie. Musztarda - i tu też ciekawostka. Historia musztardy sięga już prawie dwóch tysięcy lat. Jeden z pierwszych przepisów na jej przygotowanie pochodzi z początku I wieku naszej ery. Rzymski pisarz, Pliniusz Starszy, ucierał sproszkowaną gorczycę z octem, dzięki czemu powstawała gęsta masa. Taka mieszanka dodawała nie tylko smaku potrawom, ale także ułatwiała ich trawienie. Masowa produkcja musztardy rozpoczęła się jednak w XIII wieku, we francuskim miasteczku Dijon. To właśnie w Dijon opracowano recepturę, w której gorczycę łączono nie z octem lecz, jak przystało na Francuzów moszczem winnym. Charakterystyczny smak musztardy z Dijon pozostaje od tamtej pory niezmienny. Musztarda na ziemie polskie przywędrowała w czasie wojen napoleońskich. Na początku traktowano musztardę jako deser i spożywana ją po daniu głównym, stąd powstało powiedzenie musztarda po obiedzie. Może wystarczy tego spaceru i historii, bo na pewno już zgłodnieliście. Po połączeniu tych składników otrzymujemy wspaniałą sałatkę. Przepis znajdziecie niżej.
Przepyszna sałatka nie tylko na święta z makaronem ryżowym nitki, kurczakiem,...
Odsłon: 309
Śledź w oleju z cebulką i żurawiną suszoną. Do tego ziemniaki w mundurkach. W...
Odsłon: 32
Przepyszna sałatka nie tylko na święta z makaronem ryżowym nitki, kurczakiem,...
Odsłon: 309
Śledź w oleju z cebulką i żurawiną suszoną. Do tego ziemniaki w mundurkach. W...
Odsłon: 32
Składniki
Jeśli używamy świeżego groszku to go blanszujemy - polecam w parowarze przez 5 minut. Jeśli używamy mrożonego to go rozmrażamy. Do salaterki przekładamy listki sałaty i rukoli, wsypujemy groszek, układamy pokrojone avocado i kawałki jajek. Sałatkę posypujemy cienko pokrojoną cebulą. Skrapiamy sokiem z cytryny - szczególnie avocado, żeby nie ściemniało. Składniki sosu mieszamy ze sobą. Sosem skrapiamy sałatkę. Podajemy od razu po przygotowaniu.