Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis bierze udział w konkursie
Zaskakujące ale pyszne połączenie tuńczyka z kalafiorem /i kilkoma dodatkami/. Sałatka bez mięsa i wędliny - będzie fajnym dodatkiem do grilla:) Ale równie dobrze będzie smakować jako samodzielne danie kolacyjne:)
Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)
Odsłon: 865
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 814
Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...
Odsłon: 468
Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)
Odsłon: 865
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 814
Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...
Odsłon: 468
Składniki
Jajka gotujemy na twardo i odstawiamy do wystudzenia. Kalafiora dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie do ulubionej miękkości - jedni wolą przelać go jedynie wrzątkiem a inni gotują 3-5 min. Kalafiora odsączamy i odstawiamy do wystudzenia. Tuńczyka odsączamy z zalewy. Sos: czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy majonez i śmietanę /możemy ją zastąpić jogurtem naturalnym/, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Na półmisku układamy liście sałaty, na niej jajka /pokorojone na połówki lub ćwiartki/. Między jajkami układamy różyczki kalafiora, pomidorki koktajlowe i cząstki tuńczyka. Dekorujemy natką pietruszki i polewamy przygotowanym sosem śmietanowo-czosnkowym.