Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis bierze udział w konkursie
Zaskakujące ale pyszne połączenie tuńczyka z kalafiorem /i kilkoma dodatkami/. Sałatka bez mięsa i wędliny - będzie fajnym dodatkiem do grilla:) Ale równie dobrze będzie smakować jako samodzielne danie kolacyjne:)
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 296
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 703
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 716
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 22
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 296
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 703
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 716
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 22
Składniki
Jajka gotujemy na twardo i odstawiamy do wystudzenia. Kalafiora dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie do ulubionej miękkości - jedni wolą przelać go jedynie wrzątkiem a inni gotują 3-5 min. Kalafiora odsączamy i odstawiamy do wystudzenia. Tuńczyka odsączamy z zalewy. Sos: czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy majonez i śmietanę /możemy ją zastąpić jogurtem naturalnym/, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Na półmisku układamy liście sałaty, na niej jajka /pokorojone na połówki lub ćwiartki/. Między jajkami układamy różyczki kalafiora, pomidorki koktajlowe i cząstki tuńczyka. Dekorujemy natką pietruszki i polewamy przygotowanym sosem śmietanowo-czosnkowym.