Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis bierze udział w konkursie
Zaskakujące ale pyszne połączenie tuńczyka z kalafiorem /i kilkoma dodatkami/. Sałatka bez mięsa i wędliny - będzie fajnym dodatkiem do grilla:) Ale równie dobrze będzie smakować jako samodzielne danie kolacyjne:)
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 85
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 179
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 203
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 85
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 179
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 203
Składniki
Jajka gotujemy na twardo i odstawiamy do wystudzenia. Kalafiora dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie do ulubionej miękkości - jedni wolą przelać go jedynie wrzątkiem a inni gotują 3-5 min. Kalafiora odsączamy i odstawiamy do wystudzenia. Tuńczyka odsączamy z zalewy. Sos: czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy majonez i śmietanę /możemy ją zastąpić jogurtem naturalnym/, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Na półmisku układamy liście sałaty, na niej jajka /pokorojone na połówki lub ćwiartki/. Między jajkami układamy różyczki kalafiora, pomidorki koktajlowe i cząstki tuńczyka. Dekorujemy natką pietruszki i polewamy przygotowanym sosem śmietanowo-czosnkowym.