Ta sałatka z żółtym serem z prostymi, ale ciekawymi składnikami może pełnić wszechstronne funkcje w twoim tygodniowym menu. Spakuj ją do pracy, by cieszyć się pożywnym lunchem. Zaserwuj na ciepło ze sztuką mięsa lub gulaszem z warzyw i soczewicy, aby uzyskać bogaty obiad. Sałatka z żółtym serem podana samodzielnie będzie fantastyczną propozycją na kolację.
Sałatka z kaszą jęczmienną
Składniki
- ok 500 g marchewek
- ½ łyżeczki nasion kolendry
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1-2 łyżki oleju
- 200 g kaszy jęczmiennej
- 1 cebulka biała
- 100 g żółtego, twardego sera
- sól, czarny pieprz
- świeży tymianek do dekoracji
Sos
- 1-2 łyżki sosu balsamicznego
- 1 łyżka miodu lub syropu klonowego
- 3-4 łyżki oleju lub oliwy
- 1-2 łyżeczki musztardy
- sól i czarny pieprz do smaku
Składniki
- ok 500 g marchewek
- ½ łyżeczki nasion kolendry
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1-2 łyżki oleju
- 200 g kaszy jęczmiennej
- 1 cebulka biała
- 100 g żółtego, twardego sera
- sól, czarny pieprz
- świeży tymianek do dekoracji
Sos
- 1-2 łyżki sosu balsamicznego
- 1 łyżka miodu lub syropu klonowego
- 3-4 łyżki oleju lub oliwy
- 1-2 łyżeczki musztardy
- sól i czarny pieprz do smaku

Etapy przygotowania
Kaszę jęczmienną ugotuj w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu do miękkości. Następnie odcedź i zostaw na sicie do wystudzenia. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 200°C i wyłóż dużą blachę papierem do pieczenia. Obrane marchewki polej mieszanką oliwy, utartych ziaren kolendry, przeciśniętego przez praskę czosnku i słodkiej papryki. Dopraw solą i czarnym pieprzem, po czym wstaw do upieczenia na 25 minut. W połowie pieczenia obróć marchewki na drugą stronę. Po upieczeniu zostaw do ostygnięcia.
Aby przygotować dressing, umieść wszystkie składniki w szklance lub misce i energicznie wymieszaj widelcem. Włóż do miski ugotowaną kaszę, upieczoną i pokrojoną w drobną kostkę marchewkę oraz starty na tarce jarzynowej ser. Polej sałatkę sosem i dokładnie wymieszaj. Wstaw sałatkę do lodówki do schłodzenia i podawaj udekorowaną gałązkami świeżego tymianku. Pozostałości sałatki przechowuj w lodówce. Następnego dnia możesz odświeżyć smak dodając odrobinę soku z cytryny.
Przepis w Waszym wykonaniu (1)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy
Przygotowanie Pinsy zajmuje niewiele czasu a smakuje wybornie. Biały serowy s...
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Walentynki
- Do pracy
- Polska
- Włoska
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Ser
- Mleko
- Wieprzowina
- Grzyby
- Przyprawy
- Czosnek
Odsłon: 997

Przepis dnia
Zdrowe, smaczne pierogi w których nadzienie nadaje im wyjątkowy smak.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Walentynki
- Halloween
- Komunia
- Do pracy
- Polska
- Ukraińska
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Buliony
- Warzywa
- Nabiał
- Mięso
- Przyprawy
- Majeranek
- Pierogi
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 350

Proste danie dla amatorów kuchni meksykańskiej. Szybki obiad na kolejny dzień :)
Odsłon: 65168
Ostatnio komentowane przepisy
Przygotowanie Pinsy zajmuje niewiele czasu a smakuje wybornie. Biały serowy s...
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Walentynki
- Do pracy
- Polska
- Włoska
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Ser
- Mleko
- Wieprzowina
- Grzyby
- Przyprawy
- Czosnek
Odsłon: 997

Przepis dnia
Zdrowe, smaczne pierogi w których nadzienie nadaje im wyjątkowy smak.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Walentynki
- Halloween
- Komunia
- Do pracy
- Polska
- Ukraińska
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Buliony
- Warzywa
- Nabiał
- Mięso
- Przyprawy
- Majeranek
- Pierogi
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 350

Proste danie dla amatorów kuchni meksykańskiej. Szybki obiad na kolejny dzień :)
Odsłon: 65168



Składniki
- ok 500 g marchewek
- ½ łyżeczki nasion kolendry
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1-2 łyżki oleju
- 200 g kaszy jęczmiennej
- 1 cebulka biała
- 100 g żółtego, twardego sera
- sól, czarny pieprz
- świeży tymianek do dekoracji
- 1-2 łyżki sosu balsamicznego
- 1 łyżka miodu lub syropu klonowego
- 3-4 łyżki oleju lub oliwy
- 1-2 łyżeczki musztardy
- sól i czarny pieprz do smaku
Kaszę jęczmienną ugotuj w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu do miękkości. Następnie odcedź i zostaw na sicie do wystudzenia. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 200°C i wyłóż dużą blachę papierem do pieczenia. Obrane marchewki polej mieszanką oliwy, utartych ziaren kolendry, przeciśniętego przez praskę czosnku i słodkiej papryki. Dopraw solą i czarnym pieprzem, po czym wstaw do upieczenia na 25 minut. W połowie pieczenia obróć marchewki na drugą stronę. Po upieczeniu zostaw do ostygnięcia.
Aby przygotować dressing, umieść wszystkie składniki w szklance lub misce i energicznie wymieszaj widelcem. Włóż do miski ugotowaną kaszę, upieczoną i pokrojoną w drobną kostkę marchewkę oraz starty na tarce jarzynowej ser. Polej sałatkę sosem i dokładnie wymieszaj. Wstaw sałatkę do lodówki do schłodzenia i podawaj udekorowaną gałązkami świeżego tymianku. Pozostałości sałatki przechowuj w lodówce. Następnego dnia możesz odświeżyć smak dodając odrobinę soku z cytryny.
Pyszotka:)