Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ta sałatka z żółtym serem z prostymi, ale ciekawymi składnikami może pełnić wszechstronne funkcje w twoim tygodniowym menu. Spakuj ją do pracy, by cieszyć się pożywnym lunchem. Zaserwuj na ciepło ze sztuką mięsa lub gulaszem z warzyw i soczewicy, aby uzyskać bogaty obiad. Sałatka z żółtym serem podana samodzielnie będzie fantastyczną propozycją na kolację.
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 37407
Nie ma co ukrywać. To nie jest dietetyczne danie. :D Jest mega kaloryczne ale...
Odsłon: 56
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 131
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 118
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 37407
Nie ma co ukrywać. To nie jest dietetyczne danie. :D Jest mega kaloryczne ale...
Odsłon: 56
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 131
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 118
Składniki
Kaszę jęczmienną ugotuj w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu do miękkości. Następnie odcedź i zostaw na sicie do wystudzenia. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 200°C i wyłóż dużą blachę papierem do pieczenia. Obrane marchewki polej mieszanką oliwy, utartych ziaren kolendry, przeciśniętego przez praskę czosnku i słodkiej papryki. Dopraw solą i czarnym pieprzem, po czym wstaw do upieczenia na 25 minut. W połowie pieczenia obróć marchewki na drugą stronę. Po upieczeniu zostaw do ostygnięcia.
Aby przygotować dressing, umieść wszystkie składniki w szklance lub misce i energicznie wymieszaj widelcem. Włóż do miski ugotowaną kaszę, upieczoną i pokrojoną w drobną kostkę marchewkę oraz starty na tarce jarzynowej ser. Polej sałatkę sosem i dokładnie wymieszaj. Wstaw sałatkę do lodówki do schłodzenia i podawaj udekorowaną gałązkami świeżego tymianku. Pozostałości sałatki przechowuj w lodówce. Następnego dnia możesz odświeżyć smak dodając odrobinę soku z cytryny.