Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzięki tej sałatce polubiłam śledzie. Jest ona tak delikatna zarówno w konsystencji, jak i w smaku, co trochę łagodzi wyraźny smak śledzia, a jednocześnie nadaje mu charakteru.
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 558
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 66
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 48
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 558
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 66
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 48
Składniki
Ziemniaki i marchewkę ugotować w mundurkach- umyć i w obierkach włożyć do garnka. Gotować ok. 20-30 min. do miękkości (ważne aby nie były zbyt miękkie, żeby się nie rozpadały). Po ugotowaniu odstawić do ostygnięcia. Jajka ugotować na twardo- 8 min. Warzywa i jajka obrać.
Pora drobno pokroić w kosteczkę, wyłożyć na dno naczynia. Ogórki potrzeć na tarle o grubych oczkach, odcisnąć z nich lekko wodę i ułożyć na pora. Następnie śledzie opłukać z oleju, pokroić w kostkę o boku 1,5cm. Ułożyć na ogórkach. Oprószyć lekko curry. Na śledzie wysypać potarte na grubym tarle jajka, następnie warstwę startej marchewki i potartych ziemniaków.
W osobnej miseczce wymieszać ze sobą majonez i jogurt doprawiony pieprzem i solą. (Należy uważać jednak z ilością soli, gdyż śledzie są słone). Tak przygotowany sos wylać na górną warstwę sałatki, delikatnie rozprowadzić po całości, posypać curry. NIE MIESZAĆ.