Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Śledzie z żurawiną suszoną to prosta i szybka przekąska czy przystawka imprezowa, która zachwyci wszystkich gości i domowników. Charakteryzuje się ciekawym, lekko kwaśnym, owocowym smakiem. Świetnie sprawdzi się na święta Bożego Narodzenia, Wielkanoc i wiele innych okazji. Nawet śledzie Magdy Gessler nie znikną ze stołu tak szybko, jak właśnie to danie.
Ten przepis na śledzie z żurawiną stanie się twoim ulubionym podczas przygotowań do wszelkiego rodzaju świąt, nie tylko dlatego, że przyrządzisz go szybko i łatwo, ale też z powodu wyjątkowego smaku, będącego połączeniem słonego, kwaśnego, słodkiego. Nie można zapominać, że żurawina jest bogatym źródłem witaminy C wspierającej odporność i hamującej aktywność wolnych rodników. Wpływa też pozytywnie na funkcje układu moczowego. Same śledzie z kolei dostarczają kwasów nienasyconych omega-3, wspierających pracę serca i zmniejszających ryzyko licznych chorób, takich jak miażdżyca czy zapalenie naczyń wieńcowych.
Popularne matjasy są bardzo słone, co może zbyt bardzo zdominować smak potrawy. Dlatego niezbędne jest ich moczenie w wodzie lub mleku, najlepiej nawet przez 12 godzin. Po tym czasie spróbuj odrobinę i oceń ich smak. Takie filety śledziowe są jednak najdelikatniejsze i najmiększe, dzięki czemu idealnie nadają się do przygotowywania różnego rodzaju przekąsek rybnych. Jeśli jednak chcesz, możesz samodzielnie przygotować filety z całych ryb, choć jest do znacznie bardziej pracochłonne.
Suszona żurawina jest ogólnie dostępna w wielu sklepach, dzięki czemu jest najwygodniejsza. Wystarczy kupić paczkę, namoczyć owoce w wodzie na kilkanaście minut i można je dodać do śledzi. W tej wersji są jednak słodsze, dlatego jeśli masz możliwość, użyj świeżej żurawiny, która będzie bardziej kwaskowata. Należy ją jedynie lekko podsmażyć z odrobiną cukru lub miodu, by puściła soki. Następnie lekko ją przestudź i dodaj do śledzi. Z powodzeniem możesz też wymieszać rybę z gotowym dżemem lub konfiturą żurawinową, ale wybieraj zawsze produkty z jak najmniejszą ilością cukru.
Najczęściej stosowane przyprawy do śledzi to oczywiście sól oraz pieprz, ale w tej wersji pamiętaj, że matjasy są już solone, więc najlepiej wstrzymaj się z soleniem do samego końca, kiedy skosztujesz gotową potrawę. Suszona żurawina jest naturalnie kwaskowata, ale jeśli brakuje ci odrobiny kwaskowatości, nic nie stoi na przeszkodzie, by dolać ocet jabłkowy. Liście laurowe i ziele angielskie zapewniają głęboki, wytrawny smak tej przekąski śledziowej. Z powodzeniem możesz też eksperymentować, dodając łyżeczkę musztardy dla ostrości czy goździki dla bardziej korzennego smaku. Miłośnicy pikanterii powinni spróbować także śledzi po meksykańsku.
Podstawowym składnikiem tego dania jest cebula, która dodaje chrupkości i lekkiej słodyczy. Ciekawie jednak sprawdzą się też suszone pomidory, które idealnie komponują się z żurawiną suszoną. Klasyczną bazą jest olej roślinny, najlepiej rzepakowy. Spróbuj go jednak wymieszać w proporcji 1:1 z zalewą olejową właśnie z pomidorów suszonych. Całość nabierze nieco słodszego charakteru.
Czas jest największym sprzymierzeńcem śledzi na świąteczny stół. Im dłużej będą marynować się w sosie i pozostałych składnikach, tym silniejszy aromat rozwiną. W tym przypadku danie możesz podawać już po 2-3 godzinach odpoczynku w lodówce, ale zaleca się pozostawienie śledzi na co najmniej 24 godziny, po których ryba wchłonie wszystkie smaki, a także dodatkowo zmięknie. Co jakiś czas delikatnie przemieszaj wszystko, by kawałki śledzi równomiernie pokryły się sosem.
Takie przekąska na Boże Narodzenie sprawdzi się idealnie dla całej rodziny. Przyrządzisz ją w mniej niż 30 minut, a następnie bez obaw przechowasz ją w lodówce do momentu użycia.
Pyszna tarta z owocami lata to radość dla oczu i rozkosz dla podniebienia! :)
Odsłon: 46
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 570
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 5540
Pyszna tarta z owocami lata to radość dla oczu i rozkosz dla podniebienia! :)
Odsłon: 46
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 570
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 5540
Składniki
Jeśli mamy filety śledziowe w oleju, płuczemy je w zimnej wodzie. Matiasy musimy wcześniej namoczyć w zimnej wodzie lub mleku, najlepiej przez całą noc. Żurawinę zalewamy wrzątkiem i dajmy jej 15-20 minut na napęcznienie.
Cebulę kroimy w piórka, zalewamy wrzątkiem i czekamy ok. 5 minut. Osuszone papierowym ręcznikiem śledzie kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy odcedzoną żurawinę i cebulę, ziele angielskie, liść laurowy oraz goździki, które nadają potrawie wyjątkowy smak. Na koniec spora ilość pieprzu i olej. Mieszamy wszystkie składniki i przekładamy je do naczynia z pokrywką lub słoika.
Śledzie wstawiamy na kilka godzin do lodówki, by się "przegryzły". Dopiero wtedy nabiorą aromatu i wyjątkowego smaku.