Do góry

Sałatki Przepis na:

Surówka z białej kapusty (jak w barze wietnamskim)

Surówka z białej kapusty (jak w barze wietnamskim)

Autor:

Przepisów i artykułów: 114 Ocena: 1456

Dodano:

Odsłon: 15952

Bardzo lubimy z rodzinką wyjść czasami do chińskiego lub wietnamskiego baru. Czasami sama coś ugotuję na wzór tamtej kuchni. Tym razem zrobiłam surówkę, którą wręcz zawsze opycham się, będąc w takim barze.

Składniki

  • 70 dkg białej kapusty
  • 1 duża marchew
  • 1 nieduża papryczka chilli
  • 75 ml octu ryżowego
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  • 3 łyżki cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie


  1. Kapustę posiekałam dość drobno i posoliłam. Wymieszałam i odstawiłam na 30 minut, żeby kapusta trochę puściła sok.

    Po tym czasie odcisnęłam nadmiar soku z kapusty i starłam na tarce jarzynowej na grubych oczkach marchew.

    Pokroiłam drobno papryczkę chilli i wszystkie składniki wymieszałam.

    Wlałam olej i ocet ryżowy. Dosypałam cukier. Wymieszałam i odstawiłam do lodówki na ok. 30 minut by surówka przeszła smakami.

    Świetny dodatek nie tylko do azjatyckiego obiadu:)

  2. * papryczki chilli można dać mniej, jeśli nie lubimy ostrego posmaku

    * octu czy nawet cukru można dać w mniejszych bądź większych ilościach - wedle smaku

    * kapustę można posiekać grubiej - jak lubimy

    * dla lubiących czosnek proponuję przecisnąć przez praskę 2 ząbki ( ja lubię bez czosnku)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń