Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W Boże Narodzenie i Sylwestra na stole nie może zabraknąć sałatki. Standardem jest sałatka jarzynowa, ale warto też pomyśleć o alternatywie dla osób, którym przejadł się rodzimy klasyk. Obawiasz się, że danie rodem z kuchni włoskiej czy meksykańskiej nie wpisze się w świąteczną atmosferę? A może nie masz czasu na eksperymenty? Bezpiecznym pomysłem jest szybka sałatka pieczarkami. Przygotujesz ją z łatwością, wniesie powie świeżości w świąteczne menu i z pewnością zadowoli podniebienia wszystkich gości.
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 95
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 13942
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 40
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 24
Napój na bazie jogurtu. Orzeźwiający, gasi pragnienie, naturalny, bez środk...
Odsłon: 128
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 191
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 95
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 13942
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 40
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 24
Napój na bazie jogurtu. Orzeźwiający, gasi pragnienie, naturalny, bez środk...
Odsłon: 128
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 191
Składniki
Ugotuj ziemniaki w mundurkach w osolonej wodzie. Ostudź. Obierz i pokrój w kostkę. Obierz cebulę i pokrój w półplasterki. Zeszklij na maśle i zdejmij z patelni.
Opłucz pieczarki i pokrój na plasterki. Podsmaż na niewielkiej ilości masła z dodatkiem gałki muszkatołowej. Pod koniec smażenia dopraw solą i pieprzem. Pokrój drobno ogórki. Posiekaj natkę pietruszki. Połącz w misce wszystkie składniki sałatki. Wymieszaj.
W osobnym naczyniu połącz majonez ze śmietaną. Dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
Połącz sałatkę z sosem. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wstaw na co najmniej 2-3 godziny do lodówki, by „przegryzły” się smaki.