Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szpinak z jajkiem to świetne połączenie, a do wyczarowania szybkiego i pełnego smaku dania z wykorzystaniem tych składników potrzebujesz jedynie patelni i kilku prostych dodatków. Szpinak z jajkiem najlepiej smakuj na ciepło, podany z czosnkową bagietką z masłem i porcją słodkich, koktajlowych pomidorków.
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5350
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 227
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 809
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 937
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 144
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2836
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5350
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 227
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 809
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 937
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 144
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2836
Składniki
Jeśli używasz świeżego szpinaku, dokładnie go przepłucz, lekko osusz, zwiń listki i posiekaj w paski. Na patelni rozgrzej masło, wrzuć drobno posiekany czosnek. Przesmażaj, aż zacznie pachnieć. Następnie dorzuć poszatkowaną w drobną kostkę cebulkę i smaż, aż będzie błyszcząca.
Dodaj szpinak i trzymaj na patelni przez 2-3 minuty, mieszając od czasu do czasu. Dopraw solą, czarnym pieprzem i szczyptą mielonej gałki muszkatołowej. Zrób trzy wgłębienia w szpinaku i wbij w nie jajka. Najlepiej rozbij jajka najpierw do szklanki, po czym przelewaj je na patelnię.
Przykryj pokrywką i smaż na średnim ogniu do czasu, aż białko się zupełnie zetnie, a żółtko pozostanie lekko płynne. Możesz oczywiście przeciągnąć danie dłużej. Jeśli masz ochotę, dorzuć do potrawy obrane ze skórki pomidory, pieczarki lub tarty ser.
Rozłóż szpinak z jajkami na talerzach lub zaserwuj danie prosto z patelni. Posyp posiekanym szczypiorkiem. Koniecznie podawaj ze świeżym pieczywem.