Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bajgle są bułeczkami które pochodzą z kuchni żydowskiej. Dobry bajgel powinien mieć ciągnącą skórę i miękki miąższ. Ich sekret tkwi w tym że ciasto należy najpierw podgotować a potem zapiekać.
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 115
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 115
Składniki
Drożdże wykruszam do miski, dodaję szczyptę cukru, dwie łyżki mąki, i wlewam wody tyle żeby zaczyn był gęsty jak śmietana. Odstawiam na 30 minut. Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję sól, wodę pozostała, i wyrabiam ciasto mikserem. Odstawiam na dwie godziny do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Ciasto wykładam na stolnice podsypana mąką i dzielę na 10 części. Formuję wałki o długości 30 cm i kroję każdy wałek na dwie części.
Na desce układam po dwa walki i skręcam je razem, sklejam końce , zostawiając dziurkę w środku. Odstawiam do wyrośnięcia na desce.
Wodę zagotowuję w garnku trzy litry i wrzucam do gotującej się po 3 bajgle i gotuje po minucie z każdej strony. Na baszę wykładam papier do pieczenia , na nim układam bajgle ugotowane, smaruję żółtkiem z mlekiem, posypuję sezamem, makiem. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni na 20 minut góra dół aż się zrumienią.