Do góry

Śniadania Przepis na:

Bezglutenowy chlebek gryczany

Bezglutenowy chlebek gryczany

Autor:

Przepisów i artykułów: 1023 Ocena: 28544

Dodano:

Odsłon: 2111

Przepis na pyszny i pożywny chlebek bezglutenowy z pełnoziarnistej mąki gryczanej z dodatkiem ziaren słonecznika, siemienia lnianego, pestek dyni i nasion chia. Chlebek jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. W środku jest delikatny i wilgotny oraz wspaniały w smaku. To doskonała i zdrowa alternatywna dla pakowanego pieczywa bezglutenowego, które obok braku glutenu zawiera mnóstwo konserwantów i poprawiaczy smaków. Domowy chlebek jest zupełnie inny. Sami się o tym przekonajcie! :)

Składniki

  • CHLEB:
  • 500 g mąki gryczanej pełnoziarnistej
  • 550 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 2 łyżki nasion chia
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 3 łyżki nasion słonecznika
  • 8 g suchych drożdży
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka soli
  • DODATKI DO POSYPANIA:
  • ziarna słonecznika
  • ziarna siemienia lnianego
  • PRZYGOTOWANIE FORMY:
  • masło
  • bezglutenowe płatki owsiane
  • wiórki kokosowe
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Bezglutenowy chlebek gryczany

Przygotowanie

  1. Mąkę gryczaną wsypujemy do dużej plastikowej miski, dodajemy suche drożdże, cukier trzcinowy, sól i wszystkie ziarna. Wszystko dokładnie mieszamy drewnianą łyżką i dolewamy ciepłą (ale nie wrzącą!) wodę i ponownie mieszamy dla dobrego połączenia wszystkich składników. Powstałe ciasto jest dość rzadkie. Miskę z nim przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 60 minut.

  2. Po tym czasie formę smarujemy masłem i obsypujemy ją drobno pokruszonymi płatkami owsianymi oraz wiórkami kokosowymi*, wlewamy wyrośnięte ciasto i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na około 20 - 25 minut. Przed włożeniem do piekarnika obsypujemy wierzch ziarnami słonecznika i siemienia lnianego.

    * Formę możemy obsypać także bezglutenowymi otrębami owsianymi. Polecam jednak płatki oraz wiórki kokosowe, które nadadzą chlebkowi niepowtarzalnego i niesamowitego aromatu.

  3. Chleb pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C (pieczenie góra - dół) przez 20 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy kolejne 25 minut (w sumie 45 minut) - do suchego patyczka. Ciasto po upieczeniu od razu wyciągamy z formy i studzimy na kratce.

    Chlebek przechowujemy owinięty lnianą ściereczką lub pergaminem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń