Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ostatnio wzięłam się za pieczenie własnego pieczywa. Mam jeszcze problem z niektórymi mąkami aby ciasto wyrosło jak powinno. Wczoraj upiekłam własne bułeczki razowe i muszę przyznać, że ten eksperyment udał się bez dwóch zdań:) Oczywiście chętnie podzielę się przepisem, może ktoś z Was się skusi i też je zrobi:)
Do ciepłego mleka dodajemy oliwę. Do osobnej miseczki kruszymy drożdże, dodajemy miód i zalewamy mlekiem z oliwą aby przykryło drożdże, odstawiamy na 10 minut.
Mieszamy razem sól, mąkę pszenną, mąkę żytnią, czarnuszkę, pozostałe mleko i zaczyn z drożdżami- dokładnie wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia i podwojenia objętości na około godzinę, półtorej.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat posypany mąką, rozciągamy i kroimy nożem na 6 równych części i w rękach formujemy bułeczki, nacinamy ostrym nożem na krzyż, układamy zachowując odstęp na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie smarujemy wierzch mlekiem.
W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni i pieczemy bułki około 20 minut, aż zbrązowieją.
W sezonie cukiniowym warto wykorzystać te pyszne i wartościowe warzywo, u mni...
Odsłon: 257
Pyszny i puszysty sernik na kruchym cieście z polewą czekoladową idealny na r...
Odsłon: 281
Makaron z mięsem i sosem pomidorowym to doskonała propozycja na szybki, smacz...
Odsłon: 123
Pyszne pierogi z jabłkowo serowym nadzieniem z dodatkiem cynamonu polane prze...
Odsłon: 224
Pyszne szybkie i lekkie danie obiadowe naleśniki z białym serem i jabłkami pr...
Odsłon: 964
Pyszna, zdrowa i lekka sałatka z pomidorów, cebuli i szczypiorku.Warzywa poch...
Odsłon: 2569
W sezonie cukiniowym warto wykorzystać te pyszne i wartościowe warzywo, u mni...
Odsłon: 257
Pyszny i puszysty sernik na kruchym cieście z polewą czekoladową idealny na r...
Odsłon: 281
Makaron z mięsem i sosem pomidorowym to doskonała propozycja na szybki, smacz...
Odsłon: 123
Pyszne pierogi z jabłkowo serowym nadzieniem z dodatkiem cynamonu polane prze...
Odsłon: 224
Pyszne szybkie i lekkie danie obiadowe naleśniki z białym serem i jabłkami pr...
Odsłon: 964
Pyszna, zdrowa i lekka sałatka z pomidorów, cebuli i szczypiorku.Warzywa poch...
Odsłon: 2569
Składniki
Do ciepłego mleka dodajemy oliwę. Do osobnej miseczki kruszymy drożdże, dodajemy miód i zalewamy mlekiem z oliwą aby przykryło drożdże, odstawiamy na 10 minut. Mieszamy razem sól, mąkę pszenną, mąkę żytnią, czarnuszkę, pozostałe mleko i zaczyn z drożdżami- dokładnie wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia i podwojenia objętości na około godzinę, półtorej. Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat posypany mąką, rozciągamy i kroimy nożem na 6 równych części i w rękach formujemy bułeczki, nacinamy ostrym nożem na krzyż, układamy zachowując odstęp na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie smarujemy wierzch mlekiem. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni i pieczemy bułki około 20 minut, aż zbrązowieją.
Przepisy Pieczywo
Pieczywo
Bułeczki pszenne z nadzieniem pieczarkowym
Pieczywo
Kolorowa focaccia
Pieczywo
pszenny chleb nocny
Pieczywo
Bułki pszenne, zwykłe.
Bułeczki pszenne z nadzieniem pieczarkowym
Bardzo smaczne bułeczki nadziane farszem z pieczarek, suszonych pomidorów i c...
Odsłon: 5768
Kolorowa focaccia
Kto powiedział, że gotowanie musi być nudne? Przyrządź prostą i kolorową foca...
Odsłon: 182