Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie jest tajemnicą, że najlepszy smakowo i jakościowo chleb, to ten – który upieczemy sami. Lista zalet dodatkowo wzrośnie, gdy zdecydujemy się upiec nasz chleb na zakwasie. Zakwas nie tylko odpowiada za lepszy smak i teksturę chleba bezglutenowego, ale również zwiększa jego wartość odżywczą i obniża Indeks Glikemiczny, a to tylko niektóre z jego dobroczynnych wpływów. Poniżej - przepis w formie ‘krok po kroku’, na zakwas bezglutenowy (ryżowy) oraz chlebek gryczano ryżowy. Mam nadzieję, że przekonacie się, iż upieczenie własnego, smacznego i zdrowego chleba, nie jest takie trudne jakby mogło się wydawać.
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 785
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 347
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z kopytkami, brokułami oraz polędw...
Odsłon: 6187
Przepis na proste i szybkie w przygotowaniu kluseczki z twarogu, mąki i jajek...
Odsłon: 1381
Sznycel wiedeński (Wiener Schnitzel) to tradycyjne danie kuchni austriackiej....
Odsłon: 2874
Spaghetti Carbonara to jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. Jest...
Odsłon: 10059
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 785
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 347
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z kopytkami, brokułami oraz polędw...
Odsłon: 6187
Przepis na proste i szybkie w przygotowaniu kluseczki z twarogu, mąki i jajek...
Odsłon: 1381
Sznycel wiedeński (Wiener Schnitzel) to tradycyjne danie kuchni austriackiej....
Odsłon: 2874
Spaghetti Carbonara to jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. Jest...
Odsłon: 10059
Składniki
ZAKWAS RYŻOWY: Dzień pierwszy, wieczór: Do wyparzonego, litrowego słoika wsypujemy 100 g. mąki, dodajemy łyżeczkę soku z cytryny i 100 ml. wody gazowanej (w temperaturze pokojowej). Mieszamy drewnianą, wyparzoną łyżką. Przykrywamy słoik za pomocą bawełnianej ściereczki i gumki. Odstawiamy w ciepłe miejsce np. pod lub obok kaloryfera.
Dzień drugi, rano: Mieszamy składniki drewnianą łyżką i odstawiamy zakwas do wieczora. Dzień drugi, wieczór: Dodajemy 100 g. mąki, 100 ml. wody gazowanej, całość mieszamy, przykrywamy, odstawiamy w ciepłe miejsce.
Dzień trzeci, rano: Mieszamy zakwas i ponownie odstawiamy do wieczora (przykryty w ciepłe miejsce). Dzień trzeci, wieczór: Po raz trzeci i ostatni dokarmiamy zakwas: dodajemy 100 g. mąki i 100 ml. wody. Mieszamy, przykrywamy, odstawiamy w ciepłe miejsce.
Dzień czwarty, rano: Zakwas jest gotowy! Powinien mieć charakterystyczne bąbelki i kwaskowaty, octowy zapach. UWAGA: Na samym dole przepisu znajdziesz informacje co do tego jak przechowywac i uzupełniać/dokarmiać zakwas!
CHLEB GRYCZANO-RYŻOWY Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą (lub innym tłuszczem) i (opcjonalnie) opruszamy sezamkiem. Można użyć innej formy do wypieku chleba np. keksówki (wymiary 30cm. x 11cm.)
W osobnym naczyniu (nie metalowym!) umieszczamy wszystkie składniki chleba łącznie z zakwasem.
Wyrabiamy ciasto rękami, aż będzie klejące i jednolite.
Przekładamy ciasto do naczynia (w którym będziemy piekli chleb).
Przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy do wyrośnięcia, w ciepłe miejsce.
Ciasto na chleb powinno wyrastać ok. 4 godziny. Wyrośnięte ciasto, przed włożeniem do piekarnika, możemy posypać np. sezamkiem, lub innymi ziarnami. Wkładamy do nagrzanego do 190° C piekarnika, funkcja: góra/dół i pieczemy przez 1 godzinę.
Gotowy chlebek wyjmujemy z naczynia żaroodpornego, odwracając naczynie do góry nogami. SMACZNEGO!
PRZECHOWYWANIE ZAKWASU: Gdy juz dodacie odpowiednią ilość zakwasu do reszty chlebowych składników, pozostały zakwas w słoiku należy nieszczelnie przykryć pokrywką lub zakryć papierem, w którym zrobicie kilka dziurek (zakwas musi oddychać!) i odstawić go do lodówki.
PONOWNE UŻYCIE ZAKWASU: Przed kolejnym pieczeniem, należy wyjąć zakwas z lodówki na dwie godziny. Po dwóch godzinach (gdy osiągnie już temperaturę pokojową) dokarmiamy zakwas: Dodajemy 100ml. wody (w tem. pokojowej lub delikatnie podgrzanej) i 100g. mąki. Dokarmiony zakwas odstawiamy na kolejne 2 - 3 gdziny, aż pojawią się na nim bąbelki, co będzie znakiem, że zakwas jest aktywny i gotowy do ponownego użycia.
UWAGI: Pamiętajcie, że zakwas im starszy tym lepszy/silniejszy. Dlatego nie zniechęcajcie się jeżeli wasze pierwsze chlebki, na młodym zakwasie, nie wyrosną tak, jak się tego spodziewaliście (możecie wspomóc pierwsze wypieki szczyptą suchych drożdży), z każdym pieczeniem, z każdym tygodniem zakwas będzie silniejszy, a chleb bardziej dorodny! Pamiętajcie też o tym, że bezglutenowy zakwas nigdy nie będzie miał takiej mocy jak np. zakwas żytni, co nie znaczy, że nie będzie spełniał swojego zadania. Chleby bezglutenowe też będą chrupiące i ładnie wyrośnięte.