Do góry

Śniadania Przepis na:

Chleb bezglutenowy, gryczano-ryżowy na zakwasie

Chleb bezglutenowy, gryczano-ryżowy na zakwasie

Autor:

Przepisów i artykułów: 40 Ocena: 1118

Dodano:

Odsłon: 376

Nie jest tajemnicą, że najlepszy smakowo i jakościowo chleb, to ten – który upieczemy sami. Lista zalet dodatkowo wzrośnie, gdy zdecydujemy się upiec nasz chleb na zakwasie. Zakwas nie tylko odpowiada za lepszy smak i teksturę chleba bezglutenowego, ale również zwiększa jego wartość odżywczą i obniża Indeks Glikemiczny, a to tylko niektóre z jego dobroczynnych wpływów. Poniżej - przepis w formie ‘krok po kroku’, na zakwas bezglutenowy (ryżowy) oraz chlebek gryczano ryżowy. Mam nadzieję, że przekonacie się, iż upieczenie własnego, smacznego i zdrowego chleba, nie jest takie trudne jakby mogło się wydawać.

Składniki

  • ZAKWAS RYŻOWY:
  • 300 g. mąki ryżowej
  • 300 ml. wody gazowanej
  • łyżeczka soku z cytryny
  • odrobina cierpliwości
  • CHLEB GRYCZANO-RYŻOWY:
  • 350 g. zakwasu ryżowego
  • 300 g. mąki ryżowej
  • 300 g. mąki gryczanej
  • 2 łyżki oliwy
  • 500 ml. wody gazowanej
  • 1 1/2 łyżeczki soli
  • 50 g. bezglutenowych ziaren (opcjonalnie) + ulubione ziarna do opruszenie góry
  • sezam (opcjonalnie) do opruszenia naczynia/blachy
> 6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Chleb bezglutenowy, gryczano-ryżowy na zakwasie

Przygotowanie

  1. ZAKWAS RYŻOWY:

    Dzień pierwszy, wieczór:

    Do wyparzonego, litrowego słoika wsypujemy 100 g. mąki, dodajemy łyżeczkę soku z cytryny i 100 ml. wody gazowanej (w temperaturze pokojowej).
    Mieszamy drewnianą, wyparzoną łyżką.
    Przykrywamy słoik za pomocą bawełnianej ściereczki i gumki.
    Odstawiamy w ciepłe miejsce np. pod lub obok kaloryfera.

  2. Dzień drugi, rano:

    Mieszamy składniki drewnianą łyżką i odstawiamy zakwas do wieczora.

    Dzień drugi, wieczór:

    Dodajemy 100 g. mąki, 100 ml. wody gazowanej, całość mieszamy, przykrywamy, odstawiamy w ciepłe miejsce.

  3. Dzień trzeci, rano:

    Mieszamy zakwas i ponownie odstawiamy do wieczora (przykryty w ciepłe miejsce).

    Dzień trzeci, wieczór:

    Po raz trzeci i ostatni dokarmiamy zakwas: dodajemy 100 g. mąki i 100 ml. wody.
    Mieszamy, przykrywamy, odstawiamy w ciepłe miejsce.

  4. Dzień czwarty, rano:

    Zakwas jest gotowy! Powinien mieć charakterystyczne bąbelki i kwaskowaty, octowy zapach.


    UWAGA: Na samym dole przepisu znajdziesz informacje co do tego jak przechowywac i uzupełniać/dokarmiać zakwas!

  5. CHLEB GRYCZANO-RYŻOWY

    Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą (lub innym tłuszczem) i (opcjonalnie) opruszamy sezamkiem.
    Można użyć innej formy do wypieku chleba np. keksówki (wymiary 30cm. x 11cm.)

  6. W osobnym naczyniu (nie metalowym!) umieszczamy wszystkie składniki chleba łącznie z zakwasem.

  7. Wyrabiamy ciasto rękami, aż będzie klejące i jednolite.

  8. Przekładamy ciasto do naczynia (w którym będziemy piekli chleb).

  9. Przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy do wyrośnięcia, w ciepłe miejsce.

  10. Ciasto na chleb powinno wyrastać ok. 4 godziny.
    Wyrośnięte ciasto, przed włożeniem do piekarnika, możemy posypać np. sezamkiem, lub innymi ziarnami.
    Wkładamy do nagrzanego do 190° C piekarnika, funkcja: góra/dół i pieczemy przez 1 godzinę.

  11. Gotowy chlebek wyjmujemy z naczynia żaroodpornego, odwracając naczynie do góry nogami.

    SMACZNEGO!

  12. PRZECHOWYWANIE ZAKWASU:
    Gdy juz dodacie odpowiednią ilość zakwasu do reszty chlebowych składników, pozostały zakwas w słoiku należy nieszczelnie przykryć pokrywką lub zakryć papierem, w którym zrobicie kilka dziurek (zakwas musi oddychać!) i odstawić go do lodówki.

  13. PONOWNE UŻYCIE ZAKWASU:
    Przed kolejnym pieczeniem, należy wyjąć zakwas z lodówki na dwie godziny.
    Po dwóch godzinach (gdy osiągnie już temperaturę pokojową) dokarmiamy zakwas:
    Dodajemy 100ml. wody (w tem. pokojowej lub delikatnie podgrzanej) i 100g. mąki.
    Dokarmiony zakwas odstawiamy na kolejne 2 - 3 gdziny, aż pojawią się na nim bąbelki, co będzie znakiem, że zakwas jest aktywny i gotowy do ponownego użycia.

  14. UWAGI:
    Pamiętajcie, że zakwas im starszy tym lepszy/silniejszy.
    Dlatego nie zniechęcajcie się jeżeli wasze pierwsze chlebki, na młodym zakwasie, nie wyrosną tak, jak się tego spodziewaliście (możecie wspomóc pierwsze wypieki szczyptą suchych drożdży), z każdym pieczeniem, z każdym tygodniem zakwas będzie silniejszy, a chleb bardziej dorodny!

    Pamiętajcie też o tym, że bezglutenowy zakwas nigdy nie będzie miał takiej mocy jak np. zakwas żytni, co nie znaczy, że nie będzie spełniał swojego zadania.
    Chleby bezglutenowe też będą chrupiące i ładnie wyrośnięte.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kuchmariola63 11 maja Bardzo ciekawy przepis. Chleb na pewno bardzo zdrowy i smaczny :) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń