Do góry

Śniadania Przepis na:

Chleb pszenny

Chleb pszenny

Autor:

Przepisów i artykułów: 18 Ocena: 223

Dodano:

Odsłon: 1332

Od kiedy pamiętam, pieczenie chleba kojarzyło mi się z czymś bardzo trudnym...., ale ten przepis jest bardzo przystępny i chlebek zawsze mi się udaje

Składniki

  • 1 kg mąki pszennej
  • 10 dkg drożdży
  • 1 litr wody
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2-3 łyzeczki soli
  • 4 łyżki oleju lub oliwy
  • wg uznania: czarnuszka, sezam, słonecznik, mak
  • Bułka tarta lub kasza manna
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Chleb pszenny

Przygotowanie

  1. Do miski wrzucam drożdze (w temp. pokojowej) i zasypuje je cukrem. Po chwili wlewam trochę ciepłej ale nie gorącej przegotowanej wody- rozgniatam, mieszam i odstawiam na kilka minut, aż drożdże zaczną pracowac.

  2. Po ok. 10 min przesiewam mąkę do miski dodając: sól, olej oraz dodatki. Wszystko dokładnie mieszam i odstawiam do wyrośnięcia- nawet 2-3h. W między czasie przygotowuję brytwankę ok 25cm- smaruję olejem i posypuję kaszą manną-bardziej lubię niż bułką tartą.

  3. Po wyrośnięciu mieszam jeszcze raz dokładnie szpatułką i przekładam do brytwanki. Oliwię dłonie i formuję chlebek. Na koniec posypuję jeszcze sezamem i czarnuszką.

    Do piekarnika nagrzanego do 230° wkładam chlebek i piekę 1h15min.

    Po tym czasie wykładam brytwankę na deskę i delikatnie wyciągam chleb.

    Tak pozostawiam do wystygnięcia.

    Ciepły też smakuje. Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń