Do góry

Śniadania Przepis na:

Chleb pszenny na zakwasie

Chleb pszenny na zakwasie

Autor:

Przepisów i artykułów: 790 Ocena: 49424

Dodano:

Odsłon: 4815

Pierwszy raz piekłam pieczywo. Długo się zbierałam, aż w końcu upiekłam. Pyszny chlebek posypany ziarnami sezamu, pulchniutki i pachnący. Polecam!

Składniki

  • rozczyn: mąka pszenna 2 łyżki, drożdże 2 dkg, zakwas 4 łyżki, cukier 1 łyżeczka
  • dodatkowo:
  • mąka pszenna 60 dkg
  • zakwas 2 szklanki
  • sól 1 łyżeczka
  • ziarna sezamu
  • oliwa z oliwek 2 łyżki
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Chleb pszenny na zakwasie

Przygotowanie

  1. W garnuszku przygotowujemy rozczyn. Kruszymy drożdże, dodajemy cukier, cztery łyżki zakwasu i dwie łyżki mąki. Całość ucieramy łyżką na jednolitą, gęstą "papkę", odstawiamy do wyrośnięcia.
    Do malaksera wsypujemy 60 dkg mąki, wlewamy zakwas przewidziany do ciasta chlebowego, dodajemy sól i rozczyn, jeżeli jest już wyrośnięty. Całość wyrabiamy w maszynie, aż powstanie nam jednolite ciasto. U mnie ten proces trwał 3- 4 minuty.

  2. Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia (na około 1 godzinę), następnie ciasto przekładamy do podłużnej blaszki wysmarowanej oliwą z oliwek. Wierzch ciasta nacinamy wzdłuż na głębokości 1 cm, smarujemy oliwą i posypujemy ziarnami sezamu. Blaszkę z ciastem odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce, aby ciasto ponownie nieco wyrosło.
    Po tym czasie nasz surowy chlebek wkładamy do nagrzanego (220 stopni) piekarnika, pieczemy 40 minut. Po 30 minutach zmniejszamy temperaturę na 180 stopni.

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń