Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chleb pszenny jest lżejszy ale ciągle kwaskowy od zakwasu żytniego.
 
         
         
         
            Przepis dnia
ciasteczka są przepyszne, szczerze polecam. Nie zamieniajcie smalcu na inny t...
Odsłon: 54389
Proponuję przepis na pyszne i proste danie - kurczak w sosie słodko-kwaśnym,...
Odsłon: 620
 
            Przepis dnia
ciasteczka są przepyszne, szczerze polecam. Nie zamieniajcie smalcu na inny t...
Odsłon: 54389
Proponuję przepis na pyszne i proste danie - kurczak w sosie słodko-kwaśnym,...
Odsłon: 620
 
         
         
                Składniki
Zakwas: codziennie przez tydzień, do litrowego słoja dodaje się po łysze maki żytniej i wodę, miesza się. Po paru dniach będzie się już unosił a po tygodniu będzie mocno kwaskowy. Do misy robota dałam trzy szklanki mąki- pół litra zakwasu.- resztę zakwasu można zacząć znowu dokarmiać aby mieć na następny chleb. Dodałam jeszcze sól i oliwę. Ciasto wyrobiłam robotem 10 minut.
Ciasto wyłożyłam do wytłuszczonej blaszki. Nacięłam je i posmarowałam mąką rozrobioną w wodzie. Użyłam semoliny, bo chciałam uzyskać skorupkę, ale wielkiego efektu to nie dało. Odstawiłam do wyrośnięcia na kilka godzin.
Powinien wychodzić z blaszki. Piekłam 40 minut w 180 stopniach. Najsmaczniejszy jest jeszcze ciepły.
Smacznego :)