Do góry

Śniadania Przepis na:

Chleb pszenny na zakwasie

Chleb pszenny na zakwasie

Autor:

Przepisów i artykułów: 872 Ocena: 17803

Dodano:

Odsłon: 1731

Chleb pszenny jest lżejszy ale ciągle kwaskowy od zakwasu żytniego.

Składniki

  • zakwas: mąka żytnia 700
  • mąka pszenna 3 szkl
  • Sól 1 łyżka
  • Oliwa z oliwek 2 łyzki
1-2 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Chleb pszenny na zakwasie

Przygotowanie

  1. Zakwas: codziennie przez tydzień, do litrowego słoja dodaje się po łysze maki żytniej i wodę, miesza się. Po paru dniach będzie się już unosił a po tygodniu będzie mocno kwaskowy.
    Do misy robota dałam trzy szklanki mąki- pół litra zakwasu.- resztę zakwasu można zacząć znowu dokarmiać aby mieć na następny chleb.
    Dodałam jeszcze sól i oliwę. Ciasto wyrobiłam robotem 10 minut.

  2. Ciasto wyłożyłam do wytłuszczonej blaszki. Nacięłam je i posmarowałam mąką rozrobioną w wodzie. Użyłam semoliny, bo chciałam uzyskać skorupkę, ale wielkiego efektu to nie dało.
    Odstawiłam do wyrośnięcia na kilka godzin.

  3. Powinien wychodzić z blaszki.
    Piekłam 40 minut w 180 stopniach.
    Najsmaczniejszy jest jeszcze ciepły.

  4. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (66)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

przewa wczoraj, o 19:45 Jak zacząć z zakwasem od 0? Ile wody dodawać też łyżkę tak jak mąki? Jeśli tak to po 7 dniach nie wyjdzie pół litra zakwasu... Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Pani_Domu 17 czerwca Szacun, chleby na zakwasie to wyższa szkoła jazdy! Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Docherro 17 czerwca Swojski najlepszy,pycha ,do tego masełko i kwasne mleko:) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 16 czerwca Żeby nam się jeszcze "coś" takiego udało zrobić, to byłoby super, ale warto próbować ;)
Fajne pieczywko :)
Odpowiedzi: 53 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń