Do góry

Śniadania Przepis na:

Chleb pszenny z makiem

Chleb pszenny z makiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 454 Ocena: 4705

Dodano:

Odsłon: 200

Zwykły, pszenny chlebek domowy zawsze można urozmaicić smacznym dodatkiem, np. makiem ...

Składniki

  • Ciasto drożdżowe :
  • mąka pszenna typ 450 650 g
  • drożdże świeże 30 g
  • mleko 375 g
  • miód 1 łyżeczka
  • jajo 1 szt
  • mak 40 g
  • sól morska 2 łyżeczki
  • masło 50 g
  • Na wierzch :
  • mleko 1-2 łyżki
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Drożdże połączyć z miodem. Następnie dodać kilka łyżek ciepłego mleka i mąki, wymieszać. Odstawić na kilka minut. Następnie dodać pozostałe składniki, w tym stopione masło i wyrobić ciasto drożdżowe. Gotowe odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

  2. Wyrośnięte przełożyć do keksówki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąka. pozostawić na ok. 40 min. do napuszenia. Przed włożeniem do piekarnika wierzch posmarować mlekiem. Chlebek piec w temp. 230 stopni przez ok. 15-20 min, potem w 200 stopniach przez ok. 20-30 min.
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń