Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Większość z Was pewnie słyszała o słynnym chlebie z gara. Przepis na ten chleb znajduje się również na moim kanale @Pani M – kuchnia smakowita . Dzisiaj pokaże Wam przepis na chleb z worka. Fantastyczny i łatwy przepis na imponujący pyszny chleb.
Szybka w wykonaniu, zdrowa zupa na każdą okazję. Smakuje wspaniale.
Odsłon: 135
Szybka w wykonaniu, zdrowa zupa na każdą okazję. Smakuje wspaniale.
Odsłon: 135
Składniki
Do miski wlać wodę i dodać do niej drożdże, cukier oraz łyżkę maki. Całość dobrze wymieszać i odstawić na bok na 10 minut. Kiedy drożdże zaczną pracować do miski przesiać make i dodać łyżeczkę soli.
Całość dobrze wymieszać do połączenia wszystkich składników. Kiedy uzyskamy spójne ciasto, wyłożyć je na stolnice, dodać olej i dobrze wyrobić przez około 5 minut. Wyrobione ciasto na chleb uformować w kule i przełożyć do miski wysmarowanej olejem. Miskę przykryć ściereczką kuchenną i odstawić w cieple miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto podwoi swoja objętość, zagnieść je pare razy aby pozbyć się części powietrza. Ponownie ułożyć w misce, pod przykryciem i pozostawić na następne 30 minut. Wyrośnięte ciasto wyjąc na stolnicę podsypana mąką i rozciągnąć a następnie złożyć brzegi ciasta do środka. Czynność powtórzyć. Patrz film.
Na koniec uformować zgrabny bochenek i zrobić na nim nacięcia. Bochenek włożyć do worka przeznaczonego do pieczenia mięsa, worek zamknąć, przelozyc na tacę do pieczenia i odłożyć na 15 min.
Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 st. C przez około 50 minut. Funkcja piekarnika góra – dół. Upieczony chleb ostrożnie wyjąc z rękawa do pieczenia i wystudzić. Smacznego!