Do góry

Śniadania Przepis na:

Chleb z ziarnami

Chleb z ziarnami

Autor:

Przepisów i artykułów: 42 Ocena: 1409

Dodano:

Odsłon: 20077

Moją przygodę z domowym pieczywem rozpoczęłam od tego właśnie chleba. Jest banalnie prosty w wykonaniu, rewelacyjny w smaku i co najważniejsze – ZAWSZE wychodzi!

Składniki

  • 1 kg mąki tortowej
  • 1 paczka =150g dowolnych otrąb (pszenne, żytnie, owsiane itp.)
  • ½ szkl. płatków owsianych (zwykłych np.”górskich”, NIE błyskawicznych)
  • 1 szkl. ziaren siemienia lnianego
  • 1 szkl. ziaren słonecznika
  • ½ szkl. pestek dyni (opcjonalnie, akurat tym razem nie dałam)
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 płaskie łyżki soli
  • 1 l i 250ml wody (woda lekko letnia „kranówa”)
  • Słój z Wielce Tajemniczą Substancją – czyli Zaczyn
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Chleb z ziarnami

Przygotowanie

  1. Zaczyn w świecie idealnym zdobywa się od koleżanki. W rzeczywistości nie tak już doskonałej, zaczyn trzeba sobie zrobić samemu – straszna perspektywa… osobiście nie próbowałam… nieprzerwanie „odświeżam” mój pierwszy, podarowany zaczyn… Ale wśród społeczności blogowej wiele receptur zaczynowych krąży, sugeruję trochę pokopać wirtualną otchłań.

  2. Do wielkiej miski/gara itp. wrzucić wszystkie sypkie składniki i wymieszać drewnianą łyżką. Dolać wodę i znowu wymieszać. Na końcu dodać zaczyn i jeszcze pomieszać. Im dłużej i dokładniej wymieszane i napowietrzone ciasto, tym lepiej wyrośnie chleb i na dodatek ”uśmiechnie się” przy pieczeniu (czyli popęka od góry).

  3. Odłożyć 6 łyżek ciasta na zaczyn z myślą o kolejnym pieczeniu chleba. Użyć niemyty słoik po poprzednim zaczynie. Im więcej pozostałości w słoiku, tym lepiej. Zaczyn przechowywać w lodówce w słoiku zakręconym pokrywką. Pokrywki nie należy dokręcać na ścisk, zostawić lekko niedokręconą, gdyż papka musi „pracować”. Zaczyn musi być minimum 7-dniowy by móc go spożytkować pod następne pieczenie.

  4. 2 foremki keksowe o wymiarach ok. 30x10x8 cm (LxWxH) wysmarować masłem i obsypać kaszą manną. Kasza manna jest tu lepsza niż bułka tarta – zrobi się z niej chrupiąca skórka.

  5. Wlać ciasto do foremek (jest dosyć płynne). Posmarować oliwą z oliwek po wierzchu. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 12 godzin do wyrośnięcia (najlepiej na noc). Osobiście nie przykrywam blaszek ściereczką bo ciasto mocno wyrasta i potem zlepia się z materiałem. Jak przykrywać to tylko na pierwszą połowę wyrastania.

  6. Lekko nagrzać piekarnik i wstawić blaszki na poziom bliżej dołu – na 1/3 jego wysokości. Piec w temp. 200C około 80-90 minut (opcja góra-dół, kto nie ma termoobiegu – czyli ja – ten w trakcie pieczenia po ok. 50 minutach musi przekręcić blaszki tył naprzód).

    Jeszcze ciepły chleb wyjąć z blaszek i studzić na kratce.

  7. Przy tym chlebie test „suchego patyczka” na nic się nie zda. Zanim chleb nie ostygnie, jest glamzgowaty w środku. Po wystygnięciu jest przyjemnie lekko wilgotny wewnątrz.

    Niebo w gębie!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Piwowarska 28 grudnia 2015 Jestem wielką fanką pieczywa na zakwasie. Mogła bym piec i piec. Lubię też eksperymentować z nowymi smakami. Ostatnio wypróbowałam nawet gotowe mieszanki do wypieku chleba. Przyznam, że pozytywnie mnie zaskoczyły. Znalazłam je na domowychlebek.pl. Chlebek wyszedł przepyszny. Polecam dla zabieganych pań.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Ewaaa 19 maja 2014 cudowny opis ! Asiu, zakwasik żytni z mąki 2000?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Ewaaa 19 maja 2014 wspaniałości !!!!!!! ja chcę grubaśną pajdę ! :) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

grazka950 19 maja 2014 uwielbiam takie chlebki-cudny, aż burczy w brzuchu ;( Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń