Śniadania Przepis na:
Przepisów i artykułów: 42 Ocena: 1475
Dodano: 19.05.2014
Odsłon: 21476
> 6 os. | > 60 min | łatwe | przystępne |
Zaczyn w świecie idealnym zdobywa się od koleżanki. W rzeczywistości nie tak już doskonałej, zaczyn trzeba sobie zrobić samemu – straszna perspektywa… osobiście nie próbowałam… nieprzerwanie „odświeżam” mój pierwszy, podarowany zaczyn… Ale wśród społeczności blogowej wiele receptur zaczynowych krąży, sugeruję trochę pokopać wirtualną otchłań.
Do wielkiej miski/gara itp. wrzucić wszystkie sypkie składniki i wymieszać drewnianą łyżką. Dolać wodę i znowu wymieszać. Na końcu dodać zaczyn i jeszcze pomieszać. Im dłużej i dokładniej wymieszane i napowietrzone ciasto, tym lepiej wyrośnie chleb i na dodatek ”uśmiechnie się” przy pieczeniu (czyli popęka od góry).
Odłożyć 6 łyżek ciasta na zaczyn z myślą o kolejnym pieczeniu chleba. Użyć niemyty słoik po poprzednim zaczynie. Im więcej pozostałości w słoiku, tym lepiej. Zaczyn przechowywać w lodówce w słoiku zakręconym pokrywką. Pokrywki nie należy dokręcać na ścisk, zostawić lekko niedokręconą, gdyż papka musi „pracować”. Zaczyn musi być minimum 7-dniowy by móc go spożytkować pod następne pieczenie.
2 foremki keksowe o wymiarach ok. 30x10x8 cm (LxWxH) wysmarować masłem i obsypać kaszą manną. Kasza manna jest tu lepsza niż bułka tarta – zrobi się z niej chrupiąca skórka.
Wlać ciasto do foremek (jest dosyć płynne). Posmarować oliwą z oliwek po wierzchu. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 12 godzin do wyrośnięcia (najlepiej na noc). Osobiście nie przykrywam blaszek ściereczką bo ciasto mocno wyrasta i potem zlepia się z materiałem. Jak przykrywać to tylko na pierwszą połowę wyrastania.
Lekko nagrzać piekarnik i wstawić blaszki na poziom bliżej dołu – na 1/3 jego wysokości. Piec w temp. 200C około 80-90 minut (opcja góra-dół, kto nie ma termoobiegu – czyli ja – ten w trakcie pieczenia po ok. 50 minutach musi przekręcić blaszki tył naprzód).
Jeszcze ciepły chleb wyjąć z blaszek i studzić na kratce.
Przy tym chlebie test „suchego patyczka” na nic się nie zda. Zanim chleb nie ostygnie, jest glamzgowaty w środku. Po wystygnięciu jest przyjemnie lekko wilgotny wewnątrz.
Niebo w gębie!!!
Na skróty
Komentarze do przepisu (8)

Piwowarska 28 grudnia 2015Zgłoś do usunięcia
Jestem wielką fanką pieczywa na zakwasie. Mogła bym piec i piec. Lubię też eksperymentować z nowymi smakami. Ostatnio wypróbowałam nawet gotowe mieszanki do wypieku chleba. Przyznam, że pozytywnie mnie zaskoczyły. Znalazłam je na domowychlebek.pl. Chlebek wyszedł przepyszny. Polecam dla zabieganych pań.1 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 20 maja 2014Zgłoś do usunięcia
Swojski chleb , najlepszy. Odpowiedzi: 1 ▼2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ewaaa 19 maja 2014Zgłoś do usunięcia
cudowny opis ! Asiu, zakwasik żytni z mąki 2000?0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ewaaa 19 maja 2014Zgłoś do usunięcia
wspaniałości !!!!!!! ja chcę grubaśną pajdę ! :) Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

grazka950 19 maja 2014Zgłoś do usunięcia
uwielbiam takie chlebki-cudny, aż burczy w brzuchu ;( Odpowiedzi: 1 ▼2 Kto głosował? | Odpowiedz