Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ta masa truskawkowa jest obłędna. Polecam.
Błyskawiczne, proste i pyszne ciasto chałwowe. Idealne na niedzielny podwiecz...
Odsłon: 227
Jajka usmażone w plastrach czerwonej papryki i w parówce. Pyszne danie na śni...
Odsłon: 148
Błyskawiczne, proste i pyszne ciasto chałwowe. Idealne na niedzielny podwiecz...
Odsłon: 227
Jajka usmażone w plastrach czerwonej papryki i w parówce. Pyszne danie na śni...
Odsłon: 148
Składniki
Frużelina Umyte i oczyszczone z szypułek truskawki umieścić w garnku. Większe truskawki można pokroić. Dodać 1/2 szklanki wody i cukier do smaku. Gotować kilka minut, ale nie za długo, żeby truskawki się nie rozpadły. Dodać mąkę ziemniaczaną rozprowadzoną w szklance zimnej wody. Mieszać i gotować aż masa zgęstnieje. Do salaterki przesiać mąkę. Dodać mleko i wymieszać. Dodać jajka, cukier, sól i wymieszać bardzo dokładnie. Teraz dodawać stopniowo wodę i mieszać. Na koniec dodać olej rzepakowy i jeszcze raz wymieszać. Ciasto pozostawić pod ściereczką na ok 15 min. Patelnię delikatnie posmarować olejem rzepakowym. Smażyć na patelni cienkie naleśniki. Ciasto jest rzadkie, ładnie się rozprowadza po patelni. Twarożek przełożyć do salaterki i dodać płatki migdałowe, kakao, cukier, sok z cytryny i dokładnie wymieszać. Naleśniki smarować twarożkiem. Składać w koperty. Układać na talerzach i polewać truskawkową frużeliną. Smacznego.